Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

ΗΠΑ: Δικαιώθηκαν και επανήλθαν δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση του Τζέικομπ Μπλέικ

ΗΠΑ: Δικαιώθηκαν και επανήλθαν δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση του Τζέικομπ Μπλέικ

Επανήλθαν στην υπηρεσία τους δύο αστυνομικοί στις ΗΠΑ που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για τους απανωτούς πυροβολισμούς στον Τζέικομπ Μπλέικ, καθώς τα όσα έκαναν εναντίον του μαύρου άντρα κρίθηκαν λογικά και αιτιολογημένα.

Ο Τζέικομπ Μπλέικ πυροβολήθηκε πολλές φορές στην πλάτη παρουσία των μικρών παιδιών του τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαδηλώσεις επί πολλές ημέρες στην Κενόσα του Ουισκόνσιν και σε όλη τη χώρα εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού. Ο Μπλέικ έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω.

click4more: Pfizer: Το εμβόλιό μας είναι ανθεκτικό και στο μεταλλαγμένο στέλεχος της Νότιας Αφρικής

Οι αστυνομικοί Βίνσεντ Αρένας και Μπρίτανι Μέρονεκ επανήλθαν πλήρως στα καθήκοντά τους στις 20 Ιανουαρίου, αφού είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις 23 Αυγούστου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αστυνομικού Τμήματος της Κενόσα.

Ένας άλλος αστυνομικός, ο Ρουστέν Σέσκι, ο οποίος ήταν εκείνος που πυροβόλησε και τις επτά φορές εναντίον του Μπλέικ από κοντινή απόσταση, παραμένει σε διαθεσιμότητα.

Κανείς δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες για έγκλημα

Οι εισαγγελείς του Ουισκόνσιν ανέφεραν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι κανένας αστυνομικός ο οποίος συνδέθηκε με το συμβάν δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες για έγκλημα.

“Οι αστυνομικοί Αρένας και Μέρονεκ δεν θα διωχθούν και έπειτα από επανεξέταση από τον εισαγγελέα της κομητείας Κενόσα και ανεξάρτητο ερευνητή, τον πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντισον Νόμπλ Ρέι, οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι αστυνομικοί κρίθηκαν λογικές και αιτιολογημένες”, ανέφερε η αστυνομία.

Ο εισαγγελέας της κομητείας Κενόσα Μάικλ Γκρέιβελι αποφάνθηκε πως ο αστυνομικός Σέσκι ήταν σε αυτοάμυνα λέγοντας πως ο Μπλέικ προέβαλε αντίσταση στη σύλληψή του και είχε στην κατοχή του μαχαίρι, αντέχοντας πολλαπλές βολές με τέιζερ.

Το περιστατικό με τους πυροβολισμούς σημειώθηκε σε περίοδο εντάσεων στην κομητεία για τον θάνατο στις 25 Μαΐου ενός μαύρου, του Τζορτζ Φλόιντ, όταν ένας λευκός αστυνομικός γονάτισε πάνω στον λαιμό του για σχεδόν εννέα λεπτά.

Από τότε, χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατέβει στους δρόμους σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στο πλαίσιο του κινήματος “Οι ζωές των μαύρων μετράνε” στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις