Κόσμος

ΗΠΑ: Δικαστικό “μπλόκο” στον Τραμπ για το χτίσιμο του τείχους

Η κυβέρνηση Τραμπ υποχρεούται προσωρινά να μη χρησιμοποιεί κάποια από τα κονδύλια του υπουργείου Αμύνης για την κατασκευή του τείχους με το Μεξικό, όπως αποφάνθηκε χθες δικαστής στην Καλιφόρνια, κρίνοντας πως τα χρήματα αυτά δεν έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο συγκεκριμένα για την κατασκευή αυτού του έργου.

Η δικαστική διαταγή παρακωλύει τη χρήση 1 δισεκ. δολαρίων από το υπουργείο Αμύνης στην Αριζόνα και το Τέξας, από τα 6,7 δισεκ. δολάρια που η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα διοχετεύσει στην κατασκευή του τείχους.

«Η θέση πως όταν το Κογκρέσο αρνείται το αίτημα της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει κονδύλια, η κυβέρνηση παράταυτα μπορεί απλά να βρει έναν άλλο τρόπο να ξοδεύσει τα χρήματα αυτά «χωρίς το Κογκρέσο», δεν είναι σύμφωνη προς τη θεμελιώδη διάκριση των εξουσιών που χρονολογείται από τις πρώιμες ημέρες της δημοκρατίας μας», αιτιολογεί στο κείμενο της απόφασής του ο δικαστής Χέιγουντ Γκίλιαμ Τζούνιορ στην Καλιφόρνια.

Σε ξεχωριστή του απόφαση, ο Γκίλιαμ απέρριψε το αίτημα για μία προσωρινή διαταγή κατά του τείχους που είχαν καταθέσει από κοινού δεκαέξι Πολιτείες, αλλά τόνισε πως αυτές μπορούν να επιδιώξουν τη συνέχιση της αγωγής τους.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας, του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου δεν θέλησαν να σχολιάσουν άμεσα στην απόφαση του δικαστή της Καλιφόρνιας για το τείχος, που η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ως κεφαλαιώδους σημασίας έργο για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και του εισαγόμενου εγκλήματος από τα νότια σύνορά της.

Η νέα τούτη δικαστική απόφαση έρχεται να προστεθεί στις αντίστοιχες άλλες που έχουν υψώσει νομικούς φραγμούς στα σχέδια του Τραμπ για το τείχος, που αποτελεί ένα από τα ακρογωνιαία στοιχεία των πολιτικών του κινήσεων ενόψει της επανεκλογής του το 2020.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ «στραγγαλίζει» το Ιράν «παίζοντας καθυστερήσεις» και χρησιμοποιεί το πετρέλαιο ως θηλιά
Ήδη το Ιράν αποθηκεύει πετρέλαιο σε πλωτά δεξαμενόπλοια και χρησιμοποιεί ακόμη εμπορευματοκιβώτια και παλιές παροπλισμένες δεξαμενές, ενώ επιχειρεί να το μεταφέρει στην Κίνα σιδηροδρομικώς
Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη ο αδελφός του Salt Bae για υπόθεση παιδικής πορνείας
Οι αρχές της Πόλης συνδέουν τον Οζγκούρ Γκιοκτσέ με κύκλωμα εκμετάλλευσης ανηλίκων, έπειτα από νέα στοιχεία που προέκυψαν από ψηφιακή έρευνα - Επτά ύποπτοι συνελήφθησαν, ενώ έξι ακόμη αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους
Salt Bae
Γέννησε μέσα στο αεροπλάνο μισή ώρα πριν την προσγείωση στο Πόρτλαντ - Την βοήθησαν μέλη του πληρώματος και επιβάτες
Το μωρό που ήταν ένα κοριτσάκι βάρους 2,5 κιλών γεννήθηκε περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν - Μέλη του πληρώματος όπως επίσης ένας γιατρός και δυο νοσοκόμες πρόσφεραν βοήθεια στη γυναίκα
Newborn baby feet closeup on soft cream wrap in a selective focus - Image