Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

ΗΠΑ: Δικαστής ανέστειλε την εφαρμογή στο Μιζούρι του νομοσχεδίου για τις αμβλώσεις

ΗΠΑ: Δικαστής ανέστειλε την εφαρμογή στο Μιζούρι του νομοσχεδίου για τις αμβλώσεις
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής στο Μιζούρι ανέστειλε προσωρινά χθες Τρίτη την εφαρμογή νομοθεσίας που θα περιόριζε σημαντικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και η οποία θα ετίθετο σε ισχύ από σήμερα σε αυτή την ιδιαίτερα συντηρητική πολιτεία των ΗΠΑ.

Ο δικαστής Χάουαρντ Σαξ εκτίμησε ότι η νομοθεσία που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την όγδοη εβδομάδα κύησης – με εξαίρεση τις περιπτώσεις ιατρικών εκτάκτων αναγκών– αντιτίθεται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία διασφαλίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση για όσο διάστημα το έμβρυο «δεν μπορεί να μπορεί να ζήσει» εκτός μήτρας, δηλαδή περίπου την 24η εβδομάδα κύησης.

Ωστόσο ο δικαστής επέτρεψε να τεθούν σε ισχύ τα άρθρα του νομοσχεδίου που απαγορεύουν τις αμβλώσεις με βάσει το φύλο του παιδιού, το χρώμα του δέρματός τους ή τις περιπτώσεις που το έμβρυο διαγιγνώσκεται ότι πάσχει από τρισωμία 21.

Η οργάνωση Planned Parenthood, που είχε προσφύγει δικαστικά εναντίον του νομοσχεδίου και η οποία διαχειρίζεται τη μοναδική κλινική όπου γίνονται αμβλώσεις στο Μιζούρι, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του δικαστηρίου.

«Η μικρή πρόσβαση στην άμβλωση που εξακολουθεί να υπάρχει στο Μιζούρι παραμένει προς το παρόν στη θέση της. Στο μεταξύ δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα άρθρα του νομοσχεδίου που παραμένουν σε ισχύ, τα οποία επιτρέπουν στους πολιτικούς να παρεμβαίνουν στη σχέση γιατρού- ασθενούς», δήλωσε η πρόεδρος της Planned Parenthood Αλέξις ΜακΓκίλ Τζόνσον.

Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει επίθεση εναντίον του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, υιοθετώντας πολύ περιοριστικά νομοσχέδια, εναντίον των οποίων προσφεύγουν δικαστικά πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απώτερος στόχος των πολιτειών αυτών είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλέον η πλειοψηφία των δικαστών είναι συντηρητικοί, με την ελπίδα αυτό να λάβει μια απόφαση που θα ανατρέπει αυτή της εμβληματικής υπόθεσης Ρόου εναντίον Γουέιντ, χάρη στην οποία νομιμοποιήθηκε το 1973 το δικαίωμα στην άμβλωση.

Το νομοσχέδιο στο Μιζούρι, το οποίο έχει τίτλο «Το Μιζούρι στηρίζει τα αγέννητα παιδιά», απαγορεύει τις αμβλώσεις σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Επιτρέπει εξαιρέσεις μόνο σε ιατρικές έκτακτες ανάγκες, αλλά όχι σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Οι γιατροί που θα κάνουν αμβλώσεις σε γυναίκες που έχουν ξεπεράσει την 8η εβδομάδα της κύησης, κινδυνεύουν με 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη, ωστόσο οι γυναίκες που υποβάλλονται στην επέμβαση δεν θα έχουν νομικές επιπτώσεις.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Μιζούρι Μάικ Πάρσον δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα επιτρέψει στην πολιτεία να γίνει «μια από τις ισχυρότερες πολιτείες που στηρίζουν τη ζωή στη χώρα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις