Κόσμος

ΗΠΑ: Δωροδοκούσαν τα πανεπιστήμια για να δεχθούν τα παιδιά τους

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Καταδικάστηκαν χθες Παρασκευή (09.10.2021) δύο πλούσιοι πατέρες, οι πρώτοι στο πλαίσιο του μεγάλου σκανδάλου δωροδοκίας από εύπορους, συχνά διάσημους γονείς, με σκοπό την εισαγωγή των παιδιών τους σε περίβλεπτα πανεπιστήμια, για κατηγορίες ότι επιχείρησαν διεφθαρμένα να εξαγοράσουν την εισαγωγή των παιδιών τους σε κορυφαία αμερικάνικα ιδρύματα, εμφανίζοντας τα ψευδώς ως καλούς αθλητές.

Ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στη Βοστόνη έκρινε ενόχους το πρώην στέλεχος καζίνο, Γκαμάλ Αζίζ και τον ιδρυτή μιας εταιρείας επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων, Τζον Ουίλσον, για όλες τις κατηγορίες που σχετίζονται με τις πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων για την εξασφάλιση εισαγωγής των παιδιών τους σε πανεπιστήμια.

Η ετυμηγορία ακολούθησε 10-1/2 ώρες σύσκεψης των ενόρκων και τέσσερις εβδομάδες δίκης σε μια υπόθεση που έφερε στο φως τις ανισότητες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μέχρι που μπορεί να φτάσουν εύποροι γονείς για να εξασφαλίσουν θέσεις για τα παιδιά τους σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο Αζίζ και ο Ουίλσον είναι μεταξύ των 57 ατόμων που κατηγορούνται για μια κομπίνα στην οποία πλούσιοι γονείς συνωμοτούσαν με τον σύμβουλο κολεγιακών εισαγωγών από την Καλιφόρνια, Ουίλιαμ «Ρικ» Σίνγκερ για να εξασφαλίσουν με απάτη μια θέση για τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια.

Ο Σίνγκερ δήλωσε ένοχος το 2019 στην κατηγορία ότι διευκόλυνε τις απάτες και βοηθούσε να δωροδοκηθούν προπονητές αθλημάτων ώστε τα παιδιά των πελατών του να εμφανίζονται ως καλοί αθλητές και να εισάγονται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα χάρη στις «επιδόσεις» τους.

Ο Αζίζ, πρώην στέλεχος της Wynn Resorts Ltd, γνωστός και ως Γκαμάλ Αμπντελαζίζ, και ο Ουίλσον, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία Hyannis Port Capital, άκουσαν ανέκφραστοι την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Και οι δύο καταδικάστηκαν για συνωμοσία σε απάτη και συνωμοσία για δωροδοκία για ομοσπονδιακά προγράμματα. Ο Ουίλσον καταδικάστηκε επίσης για έξι άλλες κατηγορίες απάτης, δωροδοκίας και φορολογικών αδικημάτων.

Αντιμετωπίζουν την προοπτική φυλάκισης ετών όταν τους επιβληθούν οι ποινές τον Φεβρουάριο, αν και η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί σε όποιο γονέα εμπλέκεται στο σκάνδαλο μέχρι στιγμής είναι εννέα μήνες φυλάκισης.

Και οι δύο άνδρες αναμένεται να ασκήσουν έφεση.

Οι δικηγόροι τους ισχυρίστηκαν ότι κι αυτοί εξαπατήθηκαν από τον Σίνγκερ, ο οποίος λένε ότι τους απέκρυπτε τους μηχανικούς της κομπίνας του και τους έκανε να πιστεύουν ότι τα χρήματά τους χρησιμοποιούνται για δωρεές στα πανεπιστήμια και όχι για δωροδοκίες.

Οι περισσότεροι από τους γονείς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο έχουν ήδη δηλώσει ένοχοι. Μεταξύ αυτών ήταν και η ηθοποιός Φελίσιτι Χάφμαν η πρώην πρωταγωνίστρια της σειράς «Νοικοκυρές σε απόγνωση», που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο εβδομάδων και έμεινε στη φυλακή για 11 ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παρατείνεται η πρόσβαση στον Λευκό Οίκο για τους δημοσιογράφους του CNN, του MS NOW και του Politico
Ο ομοσπονδιακός δικαστής Τίμοθι Κέλι εξέδωσε μία γραπτή απόφαση εξηγώντας την επείγουσα δικαστική απόφαση που είχε εκδώσει ο ίδιος στις 24 Σεπτεμβρίου, αποκαθιστώντας την πρόσβαση των δημοσιογράφων
τραμπ
Η αστυνομία της Τουρκίας εισέβαλε και «έκλεισε» το αντιπολιτευόμενο κανάλι Halk TV - Διορίστηκε κρατικός επίτροπος στη διοίκησή του
Υπήρξε σωρεία αντιδράσεων από τον πρόεδρο του κόμματος (CHP), και τον δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Άγκυρας ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη ελευθερίας Τύπου στην Τουρκία
halktv
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.