Κόσμος

ΗΠΑ: Δωροδοκούσαν τα πανεπιστήμια για να δεχθούν τα παιδιά τους

Καταδικάστηκαν χθες Παρασκευή (09.10.2021) δύο πλούσιοι πατέρες, οι πρώτοι στο πλαίσιο του μεγάλου σκανδάλου δωροδοκίας από εύπορους, συχνά διάσημους γονείς, με σκοπό την εισαγωγή των παιδιών τους σε περίβλεπτα πανεπιστήμια, για κατηγορίες ότι επιχείρησαν διεφθαρμένα να εξαγοράσουν την εισαγωγή των παιδιών τους σε κορυφαία αμερικάνικα ιδρύματα, εμφανίζοντας τα ψευδώς ως καλούς αθλητές.

Ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στη Βοστόνη έκρινε ενόχους το πρώην στέλεχος καζίνο, Γκαμάλ Αζίζ και τον ιδρυτή μιας εταιρείας επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων, Τζον Ουίλσον, για όλες τις κατηγορίες που σχετίζονται με τις πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων για την εξασφάλιση εισαγωγής των παιδιών τους σε πανεπιστήμια.

Η ετυμηγορία ακολούθησε 10-1/2 ώρες σύσκεψης των ενόρκων και τέσσερις εβδομάδες δίκης σε μια υπόθεση που έφερε στο φως τις ανισότητες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μέχρι που μπορεί να φτάσουν εύποροι γονείς για να εξασφαλίσουν θέσεις για τα παιδιά τους σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο Αζίζ και ο Ουίλσον είναι μεταξύ των 57 ατόμων που κατηγορούνται για μια κομπίνα στην οποία πλούσιοι γονείς συνωμοτούσαν με τον σύμβουλο κολεγιακών εισαγωγών από την Καλιφόρνια, Ουίλιαμ «Ρικ» Σίνγκερ για να εξασφαλίσουν με απάτη μια θέση για τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια.

Ο Σίνγκερ δήλωσε ένοχος το 2019 στην κατηγορία ότι διευκόλυνε τις απάτες και βοηθούσε να δωροδοκηθούν προπονητές αθλημάτων ώστε τα παιδιά των πελατών του να εμφανίζονται ως καλοί αθλητές και να εισάγονται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα χάρη στις «επιδόσεις» τους.

Ο Αζίζ, πρώην στέλεχος της Wynn Resorts Ltd, γνωστός και ως Γκαμάλ Αμπντελαζίζ, και ο Ουίλσον, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία Hyannis Port Capital, άκουσαν ανέκφραστοι την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Και οι δύο καταδικάστηκαν για συνωμοσία σε απάτη και συνωμοσία για δωροδοκία για ομοσπονδιακά προγράμματα. Ο Ουίλσον καταδικάστηκε επίσης για έξι άλλες κατηγορίες απάτης, δωροδοκίας και φορολογικών αδικημάτων.

Αντιμετωπίζουν την προοπτική φυλάκισης ετών όταν τους επιβληθούν οι ποινές τον Φεβρουάριο, αν και η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί σε όποιο γονέα εμπλέκεται στο σκάνδαλο μέχρι στιγμής είναι εννέα μήνες φυλάκισης.

Και οι δύο άνδρες αναμένεται να ασκήσουν έφεση.

Οι δικηγόροι τους ισχυρίστηκαν ότι κι αυτοί εξαπατήθηκαν από τον Σίνγκερ, ο οποίος λένε ότι τους απέκρυπτε τους μηχανικούς της κομπίνας του και τους έκανε να πιστεύουν ότι τα χρήματά τους χρησιμοποιούνται για δωρεές στα πανεπιστήμια και όχι για δωροδοκίες.

Οι περισσότεροι από τους γονείς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο έχουν ήδη δηλώσει ένοχοι. Μεταξύ αυτών ήταν και η ηθοποιός Φελίσιτι Χάφμαν η πρώην πρωταγωνίστρια της σειράς «Νοικοκυρές σε απόγνωση», που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο εβδομάδων και έμεινε στη φυλακή για 11 ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανείπωτη τραγωδία στην Ταϊλάνδη: 32 οι νεκροί από την κατάρρευση γερανού σε τρένο, πάνω από 60 τραυματίες
Επτά από τους 60 τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ τρεις αγνοούνται - Από την πτώση του γερανού εκτροχιάστηκε το τρένο το οποίο συνέδεε την πρωτεύουσα Μπανγκόκ με την επαρχία Ούμπον Ράτσατανι
Πολύνεκρο δυστύχημα με τρένο στην Ταϊλάνδη
Τραμπ: «Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Γροιλανδία – Το NATO να βοηθήσει ώστε να την πάρουμε αλλιώς θα το κάνουν Ρωσία ή Κίνα»
«Το ΝΑΤΟ γίνεται πολύ πιο ισχυρό και αποτελεσματικό με τη Γροιλανδία στα χέρια των ΗΠΑ, οτιδήποτε λιγότερο είναι απαράδεκτο» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Οι συγγενείς του καταδικασμένου σε θάνατο Ερφάν Σολτανί στο Ιράν εκλιπαρούν τον Τραμπ: «Μην τον αφήσετε να πεθάνει»
Ο 26χρονος Ερφάν Σολτανί αναμένεται να απαγχονιστεί σήμερα Τετάρτη 14.01.2026 - Παρά τις προειδοποιήσεις του Τραμπ, το Ιράν αγνόησε τις απειλές και δεσμεύτηκε να επισπεύσει τις εκτελέσεις
Ο 26χρονος Ερφάν Σολτανί