Κόσμος

ΗΠΑ: Επί μήνες σχεδίαζε τη ρατσιστική επίθεση στο Μπάφαλο ο 18χρονος

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για μήνες πρέπει να σχεδίαζε την ρατσιστική επίθεση στο Μπάφαλο των ΗΠΑ με θύματα δέκα μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας της πόλης, ο 18χρονος υπέρμαχος της λευκής υπεροχής αναφέρουν σήμερα πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αφού ερεύνησαν τα μηνύματα και τις αναρτήσεις του φερόμενου δράστη. 

Ο αρχηγός της αστυνομίας αυτής της πόλης, στη βόρεια Νέα Υόρκη, ο Τζόζεφ Γκραμάλια, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι ο νεαρός είχε κάνει μια «αναγνωριστική» επίσκεψη στην κοινότητα, που βρίσκεται στη λίμνη Ήρι, στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά. Το σπίτι του Πέιτον Τζέντρον βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νοτιότερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που είχαν πρόσβαση σε περίπου 600 σελίδες μηνυμάτων τα οποία αντάλλαξε ο Τζέντρον στις πλατφόρμες Discord και 4Chan, ο 18χρονος πήγε στο Μπάφαλο στις 8 Μαρτίου και επισκέφθηκε τρεις φορές, ακριβώς στις 12.00, στις 14.00 και στις 16.00, το σουπερμάρκετ Tops, όπου το Σάββατο εξαπέλυσε την επίθεσή του. Την ημέρα εκείνη ήρθε σχεδόν αντιμέτωπος με «έναν ένοπλο, μαύρο φύλακα ασφαλείας» του εμπορικού καταστήματος που τον ανησύχησε η παρουσία αυτού του νεαρού στον χώρο. Σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε δύο ημέρες αργότερα, ο Πέιτον Τζέντρον έγραψε ότι «θα πρέπει να σκοτώσει αυτόν τον φύλακα ασφαλείας του Tops» και «ελπίζει ότι (ο φύλακας) δεν θα τον σκοτώσει ή θα τον τραυματίσει».

Ένας φύλακας, συνταξιούχος αστυνομικός, δολοφονήθηκε από σφαίρες στην είσοδο του σουπερμάρκετ το Σάββατο.

Ο Τζέντρον έγραφε από τον Δεκέμβριο ότι θέλει να σκοτώσει μαύρους και ότι έβαλε στο στόχαστρο, τον Φεβρουάριο, το συγκεκριμένο σουπερμάρκετ, σε μια συνοικία του Μπάφαλο, λόγω του υψηλού ποσοστού Αφροαμερικανών κατοίκων στην περιοχή, σύμφωνα με την Washington Post.

Η εφημερίδα μελέτησε το μανιφέστο των 180 σελίδων που συνέταξε ο νεαρός ο οποίος γράφει ότι είναι «απλώς ένας λευκός άνδρας που επιδιώκει να προστατεύσει και να υπηρετήσει την κοινότητά του, τον λαό του, την κουλτούρα και τη φυλή του». Στις σελίδες του μανιφέστου αναφέρεται, λεπτό προς λεπτό, η επίθεση, τα όπλα που θα χρησιμοποιούσε, η μετάδοση των φόνων μέσω της πλατφόρμας Twitch.

Ο Πέιτον Τζέντρον διώκεται προς το παρόν για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» και θα προσαχθεί ενώπιον δικαστή την Πέμπτη. Οι αρχές τον κατηγορούν ότι διέπραξε ένα «ρατσιστικό έγκλημα υποκινούμενο από το μίσος» και ότι η πράξη αυτή συνιστά «εγχώρια τρομοκρατία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κέιτι Ζακαράια: Νέα γκάφα της απολυμένης εκπροσώπου του Λευκού Οίκου – Η φωτογραφία με τον Τραμπ και ο «εξαφανισμένος» χάρτης
Λίγο πριν απολυθεί, η Ζακαράια είχε υποπέσει και σε άλλη μία σοβαρή γκάφα, κάνοντας υποτιμητικά σχόλια για τις υποδομές και τις τουαλέτες στην Κίνα
Η πιο βραχύβια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Katie Zacharia 8
Γαλλία: «Οι διαδηλωτές πυρπολούσαν μόνο καταστήματα Εβραίων σε δρόμο της Μασσαλίας», ισχυρίζεται δημοσιογράφος
Ο Γάλλος δημοσιογράφος Πολ Αμάρ υποστηρίζει ότι ορισμένοι διαδηλωτές γνώριζαν εκ των προτέρων τις διευθύνσεις συγκεκριμένων επιχειρήσεων που ανήκαν σε Εβραίους
REUTERS 5
Αλβανία: Έσπασαν τα γραφεία του κόμματος του Ράμα στα Τίρανα – «Δεν αμφισβητείται η κυβέρνησή μου, αλλά η πορεία προς την ΕΕ»
Νέα επεισόδια με πέτρες, λοστούς, δακρυγόνα και αντλίες νερού στην έκτη ημέρα των κινητοποιήσεων - Στους 272 οι τραυματίες των πρώτων ημερών
Επεισόδια στα Τίρανα 21
Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ επανέλαβαν την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία – Ιστορικό λάθος αν πάρουν το μέρος του Πούτιν
Ο Ζελένσκι αποκάλυψε ακόμη ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με απεσταλμένους του Τραμπ, με σκοπό τη διοργάνωση μίας νέας συνάντησης με στόχο την επίτευξη ειρήνης
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ουκρανίας και Ρωσίας