weather-icon °C AΘΗΝΑ

ΗΠΑ: Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Η Ουάσιγκτον έστειλε αεροπλανοφόρο

ΗΠΑ: Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Η Ουάσιγκτον έστειλε αεροπλανοφόρο

Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Μέση Ανατολή με την Ουάσιγκτον να στέλνει αεροπλανοφόρο στην περιοχή ως απάντηση σε μια «αξιόπιστη απειλή» από την Τεχεράνη.

Η αμερικανική προειδοποίηση γίνεται ένα χρόνο μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με την Τεχεράνη να αναμένεται «να αντιδράσει» αύριο Τετάρτη ανακοινώνοντας «αντίμετρα», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

Η ανακοίνωση της ανάπτυξης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln και μιας πτέρυγας βομβαρδιστικών ανακοινώθηκε την Κυριακή το βράδυ από τον Λευκό Οίκο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον έκανε λόγο για «απάντηση στις ενδείξεις και τις ανησυχητικές προειδοποιήσεις που προκάλεσαν κλιμάκωση», προτού αναφερθεί «σε ένα ξεκάθαρο και χωρίς περιστροφές μήνυμα προς το ιρανικό καθεστώς: θα απαντήσουμε με αμείλικτο τρόπο σε οποιοδήποτε πλήγμα στα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων μας».

«Οι ΗΠΑ δεν επιζητούν τον πόλεμο με το ιρανικό καθεστώς, αλλά είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση, είτε γίνει δι’ αντιπροσώπων, είτε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, είτε από τις τακτικές ιρανικές δυνάμεις», υπογράμμισε ο Μπόλτον.

Ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε ένα βήμα παρά πέρα χθες Δευτέρα μιλώντας για «συνετή ανάπτυξη» σε «απάντηση στις ενδείξεις για αξιόπιστη απειλή από την πλευρά των δυνάμεων του ιρανικού καθεστώτος».

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, το Ισραήλ έδωσε πρόσφατα στην Ουάσινγκτον πληροφορίες των υπηρεσιών αναφορικά με επιθέσεις «εναντίον αμερικανικού στόχου στον Κόλπο ή εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Ο Μαρκ Ντούμποβιτς, του Foundation for Defense of Democracies το οποίο τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης σκληρής γραμμής απέναντι στο Ιράν, μίλησε για «πολλές πληροφορίες» που συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες Πληροφοριών και αφορούσαν «σχέδια επιθέσεων», για παράδειγμα εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ ή τη Συρία.

«Ψυχολογικός πόλεμος»

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, όμως διαβεβαίωσε ότι όλα γίνονται για να αποφευχθούν «επιθέσεις» και για την ασφάλεια. Ωστόσο πολλοί αναλυτές αμφισβητούν την ύπαρξη απειλής από το Ιράν.

Αν και ο λεκτικός πόλεμος έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως αφού ο Τραμπ αποφάσισε να εντάξει στον κατάλογο με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις τους Φρουρούς της Επανάστασης και ενίσχυσε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν για να περιορίσει τις εξαγωγές του σε πετρέλαιο, «δεν είδα κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για μια νέα, αξιόπιστη απειλή εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων», δήλωσε η Μπάρμπαρα Σλάβιν του Atlantic Council.

Κάποιοι επισημαίνουν ότι η ανάπτυξη του USS Lincoln είναι μια κίνηση ρουτίνας, ένα επιχείρημα που υιοθέτησε και η ιρανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι παρατήρησε την είσοδο στη Μεσόγειο αεροπλανοφόρων «πριν 21 ημέρες».

«Η δήλωση του Μπόλτον χρησιμοποιεί με αδέξιο τρόπο ένα παλιό νέο για λόγους ψυχολογικού πολέμου», κατήγγειλε το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν.

Ωστόσο η Σλάβιν προειδοποιεί ότι αυτή τη φορά η αμερικανική προειδοποίηση, αν και «εντελώς ρητορική», «ενέχει έναν κίνδυνο κλιμάκωσης» καθώς δεν υπάρχει «κανένας δίαυλος επικοινωνίας»μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.

#TAGS MM