Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

ΗΠΑ: Επιστρέφουν από τις διακοπές οι Δημοκρατικοί για να ψηφίσουν αυστηρότερο νόμο για την οπλοκατοχή

ΗΠΑ: Επιστρέφουν από τις διακοπές οι Δημοκρατικοί για να ψηφίσουν αυστηρότερο νόμο για την οπλοκατοχή
photo Reuters

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων εμφανίζοντα διχασμένοι αλλά και έτοιμοι να επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές για να ψηφίσουν αυστηρότερο νόμο για την οπλοκατοχή.

Στη τηλεδιάσκεψη που είχαν οι Δημοκρατικοί βουλευτές υπό την Νανσί Πελόζι, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, συζητήθηκε το θέμα με την δημοκρατική βουλευτίνα να ήταν αρχικά αντίθετη σε μια τέτοια ιδέα, ενώ αργότερα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνολικής επιστροφής των βουλευτών, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η Πελόζι στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης είπε στα μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας ότι πρέπει να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ και στην ξεκάθαρη άρνησή του να προωθήσει τα δύο νομοσχέδια για τον έλεγχο της οπλοκατοχής που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων προηγουμένως, μέσα στο 2019.

“Ο πρόεδρος κι ο Μιτς ΜακΚόνελ θα πρέπει να αισθανθούν το θυμό του κόσμου [για την κατάσταση αυτή]. Έχουμε μία χρυσή ευκαιρία να σώσουμε ζωές,” τόνισε η Πελόζι στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με έναν βοηθό της.

Όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ άλλοι Δημοκρατικοί επεσήμαναν από την πλευρά τους, ότι ο ΜακΚόνελ είναι απίθανο να φέρει στην ολομέλεια της Γερουσίας νομοσχέδια που έχουν καταρτίσει και ψηφίσει οι Δημοκρατικοί, ζητώντας την ανάληψη άμεσων ενεργειών από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μερικοί βουλευτές, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Τζέρι Νάντλερ, είπε πως η επιτροπή του θα πρέπει να γυρίσει στο Καπιτώλιο και να ψηφίσει επιπρόσθετα νομοσχέδια για την οπλοκατοχή, συμπεριλαμβανομένης και μίας απαγόρευσης για τα επιθετικά όπλα, όπως δήλωσαν αρκετές πηγές.

Σε μία επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς, αργότερα χθες, η Πελόζι άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο μιας πιθανής ανάληψης δράσης από την Επιτροπή Δικαιοσύνης στην διάρκεια των θερινών διακοπών “για νομοθετήματα πρόληψης της βίας των όπλων, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας προσφυγής σε δικαστήρια, ώστε οι αμερικανικές πολιτείες να υποχρεώνονται να λάβουν δράση κατά της οπλοκατοχής [red flag bill].”

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έτοιμη για να επιστρέψει και να ψηφίσει νομοθεσία, στην περίπτωση που η Γερουσία μας στείλει ένα τροποποιημένο δικομματικό νομοσχέδιο ή αν κάποιο άλλο νομοσχέδιο είναι έτοιμο για την προώθησή του στην ολομέλεια,” έγραψε η ίδια στην επιστολή.

Ο προβληματισμός γύρω από τον τρόπο αντίδρασης της Βουλής των Αντιπροσώπων προκαλείται από τις δύο μαζικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου στο Ελ Πάσο του Τέξας και στο Ντέιτον του Οχάιο, με συνέπεια τον θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων, αλλά και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Ο δράστης της επίθεσης στο Τέξας φέρεται να είχε δημοσιοποιήσει ένα μανιφέστο, δηλώνοντας ότι ήθελε να στοχοποιήσει τους ισπανόφωνους, αλλά και να σταματήσει την εισβολή των μεταναστών, χρησιμοποιώντας την ίδια φρασεολογία με αυτήν που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο.

Στο ίδιο μανιφέστο υπήρχε αναφορά στην επίθεση που έγινε σε ένα τζαμί στη Νέα Ζηλανδία, με συνέπεια τον θάνατο 51 ανθρώπων.

Σχεδόν 24 ώρες πριν από την επίθεση 24 Δημοκρατικοί βουλευτές έκαναν περιοδεία στο Ελ Πάσο και στις δομές που υπάρχουν για τους μετανάστες στα σύνορα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την πιο σκληρή νομοθεσία για τον έλεγχο της οπλοκατοχής μέσα σε μία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένου κι ενός νομοσχεδίου για τον υποχρεωτικό έλεγχο των στοιχείων των υποψηφίων αγοραστών όπλων, σχεδόν για όλα τα είδη αγορών.

Πηγή: Politico

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις