Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

ΗΠΑ: Έρευνα μετά από καταγγελίες για κακοποίηση ανήλικων μεταναστών από συνοριοφύλακες

ΗΠΑ: Έρευνα μετά από καταγγελίες για κακοποίηση ανήλικων μεταναστών από συνοριοφύλακες

Έρευνα θα διενεργηθεί στις ΗΠΑ για τις καταγγελίες σχετικά με την κακοποίηση ανήλικων μεταναστών από τα μέλη της υπηρεσίας συνόρων.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για κακοποίηση ανήλικων μεταναστών από μέλη της Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων (CBP) σε ένα κέντρο κράτησης κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ήταν αυτό που είχε μεταδώσει το θέμα, επικαλούμενο επίσημες αναφορές για διάφορα περιστατικά, στις οποίες περιέχονται μαρτυρίες παιδιών που διέμεναν σε κέντρο κράτησης της CBP στη Γιούμα της Αριζόνα.

Μια 15χρονη κοπέλα από την Ονδούρα κατηγόρησε μέλος της υπηρεσίας ότι έβαλε το χέρι του στον στηθόδεσμό της, της έβγαλε τα εσώρουχα και ότι την άγγιξε ενώπιον άλλων μεταναστών και συναδέλφων του στη διάρκεια σωματικού ελέγχου ρουτίνας, σύμφωνα με το NBC News.

Στη μαρτυρία της η έφηβη δήλωσε ότι ένιωσε «ντροπή την ώρα που ο πράκτορας αυτός μιλούσε αγγλικά και οι συνάδελφοί του γελούσαν», μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η CBP ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψη της όλες τις καταγγελίες και ερευνά όλες τις επίσημες κατηγορίες».

Η υπηρεσία «αντιμετωπίζει όσους είναι υπό την προστασία μας με αξιοπρέπεια και σεβασμό και προσφέρει πολλές ευκαιρίες να διατυπώνεται οποιαδήποτε καταγγελία απρεπούς συμπεριφοράς», δήλωσε εκπρόσωπος της CBP σε ανακοίνωσή του. «Οι καταγγελίες δεν συνάδουν με την τρέχουσα πρακτική στις δομές μας και θα γίνουν αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας», πρόσθεσε.

Ήδη το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει ερευνήσει τις καταγγελίες αυτές, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια ένας 16χρονος έφηβος από τη Γουατεμάλα κατήγγειλε ότι, αφού παραπονέθηκε μαζί με άλλους μετανάστες για τη γεύση των τροφίμων και του νερού, μέλη της CBP τους πήραν τα στρώματα και τους ανάγκασαν να κοιμηθούν στο πάτωμα, μετέδωσε το NBC News.

Άλλος έφηβος κατηγόρησε τα μέλη της υπηρεσίας ότι επέπλητταν τους μετανάστες κάθε φορά που πλησίαζαν στα παράθυρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις