Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

ΗΠΑ: Για τα μάτια του κόσμου η ανακοίνωση μετά το “ντου” Ερντογάν στο Αφρίν!

ΗΠΑ Αφρίν
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Οι ΗΠΑ πήραν θέση για την εισβολή του Ερντογάν στο Αφρίν της Συρίας, ωστόσο είναι μια ανακοίνωση που στην πραγματικότητα δεν “λέει” τίποτα…

Ο Ερντογάν “μπούκαρε” στο Αφρίν, απειλεί με εισβολή και στο Ιράκ, ωστόσο οι ΗΠΑ κρατούν… ίσες αποστάσεις. Μιλά για τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και στέκεται μόνο στην απειλή του ISIS.

Οι ΗΠΑ για το Αφρίν

Αναλυτικά η ανακοίνωση του State Department αναφέρει: “Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά σχετικά με τις αναφορές από το Αφρίν τις τελευταίες 48 ώρες. Φαίνεται ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού της πόλης, που είναι κυρίως Κούρδοι, την εγκατέλειψαν υπό την απειλή της επίθεσης από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και αντιπολιτευτικές δυνάμεις που έχουν τη υποστήριξη της Τουρκίας.

Αυτό προστίθεται στην ήδη ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή, με υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να αναφέρουν νέα μετακίνηση πληθυσμών από την Αφρίν στις ήδη εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, που τώρα αναζητούν ένα άμεσο καταφύγιο και άλλη βοήθεια για τις βασικές τους ανάγκες. Ανησυχούμε επίσης από τις αναφορές για λεηλασίες μέσα στην πόλη του Αφρίν. Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει τις σοβαρές μας ανησυχίες σε τούρκους αξιωματούχους σχετικά με την κατάσταση στο Αφρίν.

Οι ΗΠΑ καλούν όλους τους σχετικούς παράγοντες που επιχειρούν στα βορειοδυτικά, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος, να δώσουν πρόσβαση σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, να διευκολύνουν την άμεση παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτούς που εκτοπίστηκαν με την βία και να αναπτύξουν ένα συντονισμένο πρόγραμμα για την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των ανθρώπων στα σπίτια τους στο Αφρίν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Οι ΗΠΑ παραμένουν αφιοσιωμένες στην ολοκληρωτική και άμεση εκτέλεση του UNSCR 2401, το οποίο καλεί σε εθνική παύση των εχθροπραξιών στην Συρία για τουλάχιστον 30 ημέρες”.

“Απειλή είναι το ISIS”

Και συνεχίζουν οι ΗΠΑ: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιχειρούν στην περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας, όπου βρίσκεται το Αφρίν. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία, για να συμπεριλάβει τις θεμιτές ανησυχίες της για την ασφάλεια. Παραμένουμε επίσης αφοσιωμένοι στην επιχείρηση συντριβής του ISIS και στους συμμάχους μας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην ανατολική Συρία. Η σύρραξη στην δυτική Συρία εδώ και δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένου του Αφρίν, αποπροσανατόλισε από την εκστρατεία συντριβής του ISIS και έδωσε την ευκαιρία στο Ισλαμικό Κράτος να ανασυσταθεί σε κάποιες περιοχές. Αυτή είναι μια σοβαρή και αυξανόμενη ανησυχία. Καλούμε όλες τις πλευρές στην Συρία να παραμείνουν συγκεντρωμένες στην σημαντική απειλή του ISIS“.

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις