Κυριακή, 19 Μαΐ
20oC Αθήνα

ΗΠΑ: Φουντώνει ο “πόλεμος του χάλυβα” – Στο στόχαστρο η Ελλάδα για “ντάμπινγκ”

ΗΠΑ: Φουντώνει ο “πόλεμος του χάλυβα” – Στο στόχαστρο η Ελλάδα για “ντάμπινγκ”

Ο “πόλεμος” για τις εισαγωγές χάλυβα φαίνεται ότι καλά κρατεί, αφού η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ ψήφισε να συνεχισθούν οι έρευνες για ενδεχόμενο ντάμπινγκ ή επιδοτήσεων των εισαγωγών χαλυβδοσωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από τον Καναδά, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει, αν μεταποιητικές επιχειρήσεις από τις χώρες αυτές πωλούν τους σωλήνες σε τιμές κάτω του κόστους ή αν επιδοτούνται αθέμιτα από τις κυβερνήσεις τους, δηλαδή αν επιδίδονται σε “ντάμπινγκ”.

Η εμπορική αυτή υπόθεση έρχεται εν μέσω παγκόσμιων φόβων για το εμπόριο μετά τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει γενικά δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με βάση έναν εμπορικό νόμο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, μία κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές και να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο.

Η αξία των εισαγωγών χαλυβδοσωλήνων, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αγωγών πετρελαίου και αερίου, από τις έξι παραπάνω χώρες ανήλθε σε 441,4 εκατ. δολάρια το 2016, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Από το ποσό αυτό τα 70 εκατ. δολάρια αφορούν εισαγωγές από την Ελλάδα.

Έρευνα που ξεκίνησε από Αμερικανικές βιομηχανίες

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από ένσταση μίας ομάδας ιδιωτικών αμερικανικών βιομηχανιών. Η απόφαση της Επιτροπής σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να συγκεντρώνει καταθέσεις από τις εταιρείες που εισάγουν τους σωλήνες. Πρόκειται για μία από τις περίπου 100 έρευνες που άνοιξε η κυβέρνηση Τραμπ, οι οποίες, όπως αναφέρει, αποσκοπούν στην προστασία των μεταποιητικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές.

Το υπουργείο Εμπορίου εκτίμησε τα περιθώρια ντάμπινγκ στο 41,04% για την Ελλάδα, στο 50,89% για τον Καναδά, από 120,84% έως 132,63% για την Κίνα, στο 37,94% για την Ινδία, στο 16,18% και 20,39% για τη Νότια Κορέα και στο 66,09% για την Τουρκία.

Το “ντάμπινγκ” είναι η πρακτική πώλησης προϊόντων κάτω από τις τιμές της αγοράς. Το υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να λάβει την προκαταρκτική απόφασή του για ενδεχόμενη επιδότηση έως τις 16 Απριλίου και την προκαταρκτική απόφαση για ενδεχόμενο ντάμπινγκ έως τις 29 Ιουνίου.

Τραμπ: Δεν υποχωρώ

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει από τα σχέδιά του, σε αντίθεση με υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που αποδοκίμασαν τους σχεδιαζόμενους δασμούς διότι, όπως υποστήριξαν, απειλούν την αμερικανική οικονομία και ενδεχομένως θα προκαλέσουν έναν εμπορικό πόλεμο.

«Δεν υποχωρούμε» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Οβάλ Γραφείο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε έναν εμπορικό πόλεμο» τόνισε.

“Μην το προχωρήσεις”

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν ζήτησε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει το σχέδιο,δηλώνοντας ότι μπορεί να θέσει σε κινδύνους την οικονομία.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου και καλούμε τον Λευκό Οίκο να μην προωθήσει αυτό το σχέδιο. Ο νόμος για τη φορολογική μεταρρύθμιση έδωσε ώθηση στην οικονομία και οπωσδήποτε δεν θέλουμε να διακινδυνέψουμε αυτά τα κέρδη», δήλωσε η Άσλι Στρονγκ, μια εκπρόσωπος του Ράιαν.

Ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου δεν έχουν αποκλείσει τη λήψη πολιτικής δράσης στο μέλλον αν ο Αμερικανός πρόεδρος ακολουθήσει στα σχέδια του για την επιβολή δασμών, ανέφερε μια πηγή των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς να διευκρινίσει ποιες ενέργειες εξετάζουν οι βουλευτές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις