Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

ΗΠΑ – Γαλλία – Βρετανία ετοιμάζουν χτύπημα στη Συρία – Φόβος για την απάντηση της Ρωσίας

ΗΠΑ Γαλλία Βρετανία Ρωσία Συρία

Αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως θα λάβει τις αποφάσεις του για τη Συρία μέσα σε 24 με 48 ώρες, ύστερα ήρθε η πληροφορία ότι μίλησε στο τηλέφωνο με Μακρόν και Μέι και στη συνέχεια το Eurocontrol εξέδωσε προειδοποίηση 72 ωρών… Όλα δείχνουν ότι ο Τραμπ σε συνεργασία με Γαλλία και Βρετανία ετοιμάζει χτύπημα κατά του Άσαντ.

“Επιδιώκουμε μια συντονισμένη απάντηση, όποια κι αν είναι αυτή η απάντηση, για την κατάσταση στη Συρία” είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όλοι πλέον μετρούν αντίστροφα μέχρι ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία να χτυπήσουν στη Συρία.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χτυπούν στη Συρία δυνάμεις του Άσαντ με αφορμή επίθεση με χημικά. Στην επίθεση στη Ντούμα για τις ΗΠΑ είναι δεδομένο ότι έγινε χρήση χημικών, παρά τα όσα υποστηρίζει η ρωσική πλευρά.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στην πόλη Ντούμα της Συρίας. Παράλληλα, «φωτογράφισε» τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του ως τις μόνες δυνάμεις που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη χρήση χημικών όπλων.

“Αυτό είναι κάτι που πιστεύουμε ότι το γνωρίζουμε, ότι χρησιμοποιήθηκε κάποια μορφή χημικού όπλου σε αυτή την επίθεση στη Συρία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 85 άτομα μέχρι στιγμής. Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες και γνωρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο χημικό όπλο… Λοιπόν, γνωρίζουμε ότι μόνο ορισμένοι παίκτες έχουν πρόσβαση σε αυτά τα είδη χημικών όπλων. Γνωρίζουμε ότι απαιτούνται ορισμένα είδη μηχανισμών για τη χρήση αυτών των όπλων. Δεν έχουν όλοι εκεί έξω πρόσβαση σε αυτούς τους μηχανισμούς χρήσης” είπε η εκπρόσωπος και κάπως έτσι φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν έτοιμο το κατηγορητήριο και τον ένοχο. Ο Άσαντ είναι πλέον ο στόχος και η κατηγορία είναι η χρήση χημικών.

Έτσι σε συνδυασμό με την πληροφορία πως ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τόσο με τον Εμάνουελ Μακρόν όσο και με την Τερέζα Μέι, η επιχείρηση κατά του καθεστώτος Άσαντ περνάει μάλλον σε τελικό στάδιο.

Η προειδοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας χθες Τρίτη για μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία, μάλλον δεν είναι τυχαία.

Η σύμπραξη Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων ίσως δείχνει ευρείας κλίμακας αεροπορικές επιχειρήσεις. Επίσης τουλάχιστον οι ΗΠΑ διαθέτουν στην περιοχή σκάφη επιφανείας και υποβρύχια με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων τύπου cruise. Την ίδια ώρα ωστόσο η Ρωσία αντιδρά και στην περιοχή της Συρίας υπάρχουν και Ιρανοί, οι οποίοι μάλιστα είχαν θύματα κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον της αεροπορικής βάσης Τ-4 από μαχητικά του Ισραήλ.

Το ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσουν Ρωσία και Ιράν και αν θα αντιδράσουν σε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατά του Άσαντ…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις