Κόσμος

ΗΠΑ και Ρωσία εμμένουν στις θέσεις τους αλλά δίνουν περιθώριο στη διπλωματία – Παραμένει το «αγκάθι» της Ουκρανίας

Οι συνομιλίες της Γενεύης ήταν «ειλικρινείς και ουσιαστικές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρρόφ στη Γενεύη.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν δηλώνοντας ότι ζήτησε από την Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει στη Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στη συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με την Μόσχα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διπλωματική διαδικασία.

Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε, είπε ο Άντονι Μπλίνκεν. Ένα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.

«Δεσμευόμαστε στη διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Η συζήτηση με τον Λαβρόφ δεν ήταν πολεμική, ήταν ευθεία, επαγγελματική, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Λαβρόφ: Από τις γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ θα καταλάβουμε…

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε έμφαση στις γραπτές απαντήσεις που περιμένει την επόμενη εβδομάδα η Μόσχα από την Ουάσινγκτον, σχετικά με τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της.

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».

Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Στα σκαριά συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν;

Σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι, αν σημειωθεί πρόοδος ως προς την ουκρανική κρίση και «αν αποδειχθεί ότι θα είναι χρήσιμο, είμαστε απολύτως έτοιμοι».

Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση ο Σεργκέι Λαβρόφ, απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η καταιγίδα Χάρι σφυροκοπά τη Μάλτα – Τα κύματα μπήκαν στα σπίτια, σοκαριστικά βίντεο
Ισχυροί άνεμοι, που έφτασαν τα 104 χλμ./ώρα στη Βαλέτα, και υψηλά κύματα προκάλεσαν πλημμύρες, ακυρώσεις πτήσεων και δρομολογίων πλοίων, ξεριζωμένα δέντρα και ζημιές σε σπίτια και καταστήματα
Ισχυροί άνεμοι στη Βαλέτα
Προειδοποίηση Φον Ντερ Λάιεν σε Τραμπ: Θα δράσουμε με αποφασιστικότητα αν χρειαστεί
«Η ταχύτητα της αλλαγής ξεπερνά κατά πολύ οτιδήποτε έχουμε δει εδώ και δεκαετίες. Ζούμε πλέον σε έναν κόσμο που ορίζεται από την ωμή ισχύ - οικονομική, στρατιωτική, τεχνολογική ή γεωπολιτική»
Ούρσουλα φον ντερ Λάειν και Ντόναλντ Τραμπ
«Πάρτε ανάσα, μη βγάζετε οργή και πικρία για τη Γροιλανδία» συμβουλεύει τους Ευρωπαίους o ΥΠΟΙΚ του Τραμπ, Σκοτ Μπέσεντ
Ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «εμπρηστικές» τις επικρίσεις κατά της αμερικανικής κυβέρνησης που εκτόξευσαν χθες στο Νταβός η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Εμανουέλ Μακρόν
Ο Σκοτ Μπέσεντ
Financial Times: Οι διατλαντικές εντάσεις λόγω της Γροιλανδίας διακόπτουν το σχέδιο ευημερίας στην Ουκρανία
Η ανακοίνωση ενός πακέτου 800 δισ. δολαρίων για την ευημερία της Ουκρανίας, το οποίο θα έπρεπε να συμφωνηθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, θα καθυστερήσει λόγω διατλαντικής έντασης
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο