Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

ΗΠΑ – Κίνα: Συνάντηση της Τζάνετ Γέλεν με τον Λιου Χε στην Ζυρίχη

ΗΠΑ – Κίνα: Συνάντηση της Τζάνετ Γέλεν με τον Λιου Χε στην Ζυρίχη

Η υπουργός των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λιού Χε συναντήθηκαν σήμερα στη Ζυρίχη.

Η Γέλεν είπε στον Λιού ότι σχεδιάζει κατά την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους να θέσει ζητήματα που δημιουργούν ανησυχίες, όμως τόνισε πως ΗΠΑ και Κίνα χρειάζεται να διευθετήσουν «τις διαφορές τους και να εμποδίσουν τον ανταγωνισμό να μετατραπεί ποτέ σε οτιδήποτε που θα μπορούσε να πλησιάσει μια σύγκρουση».

«Ενώ έχουμε θέματα στα οποία διαφωνούμε, και τα οποία θα θέσουμε άμεσα, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε παρεξηγήσεις, ιδιαίτερα σ’ αυτές που απορρέουν από έλλειψη επικοινωνίας, να επιδεινώσουν ανώφελα τις διμερείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές σχέσεις μας», δήλωσε η Γέλεν κατά την έναρξη της συνάντησης, που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει περισσότερο από δύο ώρες.

«Μπροστά σε περίπλοκες παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να επικοινωνούν στενά για τις παγκόσμιες μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες και να ανταλλάσσουν απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο απαντάμε σε διάφορες προκλήσεις», πρόσθεσε η αμερικανίδα υπουργός μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων.

Ο Λιού δήλωσε επίσης πως οι δύο χώρες χρειάζεται να έχουν «σοβαρή επικοινωνία» και συντονισμό σε θέματα στα οποία περιλαμβάνονται η κλιματική αλλαγή και η οικονομία και ότι είναι έτοιμος για μια ανταλλαγή σε βάθος.

«Πιστεύουμε πως πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τη μεγάλη εικόνα, να προσπαθούμε να διευθετήσουμε τις διαφορές μας με τον κατάλληλο τρόπο και να επιδιώκουμε κοινό έδαφος», δήλωσε ο Λιού, μιλώντας μέσω διερμηνέα. «Κατ’ αυτό τον τρόπο ελπίζουμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να διατηρήσουμε τη συνολική σταθερότητα των σινοαμερικανικών σχέσεων».

Η Γέλεν, πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), δήλωσε πως ελπίζει να εμβαθύνει σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων της μακροοικονομικής συνεργασίας και των χρηματοοικονομικών ζητημάτων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Ένας κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως θα συζητηθεί επίσης το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας ύφεσης.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είπαν πως η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην παγκόσμια οικονομία, σε ζητήματα του κρατικού χρέους και στην κλιματική αλλαγή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις