Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

ΗΠΑ: κυρώσεις για τα πυρηνικά

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο Λευκός Οίκος ζητάει άμεση απάντηση της Τεχεράνης και δεν αποκλείει κυρώσεις.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε μία άμεση απάντηση της Τεχεράνης για το προσχέδιο της ΙΑΕΑ διαφορετικά θα υποστεί νέες κυρώσεις.  “Για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε με το Ιράν θα σας παραπέμψω σε αυτό που ο πρόεδρος Μεντβέντεφ: αν το Ιράν δεν κάνει τίποτα για να αποδείξει στον κόσμο το αίσθημα ευθύνης που έχει, οι κυρώσεις μπορούν να είναι αναγκαίες” είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Ρόμπερτ Γκίμπς. 

Την ίδια στιγμή έκκληση στην Τεχεράνη να αποδεχτεί τη συμφωνία για το ουράνιο έκανε με δηλώσεις της και η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον. 

Νωρίτερα πάντως ο αμερικανός πρέσβης στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γκλιν Ντέιβις είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν “ένα περιθώριο” στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν ώστε να υπάρξει συμφωνία για τα πυρηνικά.

Ωστόσο, η Τεχεράνη φαίνεται ότι απορρίπτει το προσχέδιο της ΙΑΕΑ για την μεταφορά των αποθεμάτων ουρανίου της χώρας στο εξωτερικό. Σύμφωνα με δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, το Ιράν έχει αντιπροτείνει να επιβλέπει η ΙΑΕΑ την αποθήκευση ουρανίου σε ένα νησί στον Περσικό Κόλπο που ανήκει στην Τεχεράνη. 

Αυτή η πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνους τους δυτικούς, που φοβούνται ότι αν το ουράνιο αποθηκευθεί σε έδαφος της Τεχεράνης οι ιρανοί θα μπορέσουν να διώξουν τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ όποτε θέλουν, όπως συνέβη με τη βόρεια Κορέα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε