Κόσμος

ΗΠΑ: «Λευκός καπνός» και συμφωνία Μπάιντεν – Μακάρθι για να αποτραπεί η στάση πληρωμών

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ανακοίνωσε ότι έκλεισε καταρχήν συμφωνία με τον Τζο Μπάιντεν για την αύξηση του ορίου δανεισμού του κράτους των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών, προσθέτοντας πως οι απαιτούμενες ψηφοφορίες αναμένεται να διεξαχθούν την Τετάρτη 31η Μαΐου.

Ωστόσο η ασυμφωνία αυτή περιγράφεται με όρους που δεν μοιάζουν απόλυτοι, και δίχως πανηγυρισμούς, αντανάκλαση του εξαιρετικά σκληρού τόνου των διαπραγματεύσεων καθώς και των δυσκολιών που ενδέχεται να συναντήσει η έγκρισή του στο Κογκρέσο προκειμένου να αποτραπεί έγκαιρα η κήρυξη άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον πρόεδρο. Αφού σπατάλησε χρόνο αρνούμενος να διαπραγματευτεί για μήνες, καταλήξαμε σε καταρχήν συμφωνία αντάξια του αμερικανικού λαού», ανέφερε ο Μακάρθι μέσω Twitter.

Κατά πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η συμφωνία θα αυξήσει το όριο του χρέους (31,4 τρισεκ. δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ) για δυο χρόνια ενώ ταυτόχρονα προβλέπει περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες, εξαιρουμένων αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους, ενώ προφανώς ικανοποιεί κάποιες απαιτήσεις που πρόβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως το να εργάζονται σε αντάλλαγμα για αυτή όσοι λαμβάνουν προνοιακή βοήθεια από το αμερικανικό κράτος, ιδίως βοήθεια σε τρόφιμα.

Οι Μπάιντεν και Μακάρθι είχαν τηλεφωνική συνομιλία μιάμισης ώρας χθες Σάββατο το απόγευμα για τη συμφωνία. «Έχουμε ακόμα δουλειά απόψε για να τελειώσουμε τη σύνταξή της», ανέφερε ο Μακάρθι σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο. Πρόσθεσε πως η συγγραφή του κειμένου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Κυριακή, κατόπιν να ξανασυζητηθεί και να ψηφιστεί στο Κογκρέσο την Τετάρτη.

Αν εγκριθεί έγκαιρα, η συμφωνία θα αποτρέψει τη –ίσως και καταστροφική για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία– κήρυξη στάσης πληρωμών από πλευράς των ΗΠΑ, που η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι θα ενσκήψει περί την 5η Ιουνίου στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή αναστείλει το όριο του χρέους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: «Οι ΗΠΑ έχουν “βουλιάξει” στον πόλεμο, ψάχνουν να σώσουν τα προσχήματα» – «Θρίλερ» με τις διαπραγματεύσεις στο Πακιστάν
Μέσω των Πακιστανών αξιωματούχων οι «συνομιλίες» ΗΠΑ και Ιράν - Εντός των επόμενων ωρών φτάνουν στο Ισλαμαμπάντ Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ
Τεχεράνη
Ολονύχτιο σφυροκόπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία με νεκρούς και τραυματίες - Θραύσματα drones έπεσαν στη Ρουμανία
Πάνω από 660 drones και πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας - Ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε σπίτι στη Ρουμανία από τα θραύσματα του ρωσικού drone
REUTERS
NYT: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ παραμένει τραυματισμένος και κλεισμένος σε καταφύγιο – Τον φροντίζει προσωπικά ο Πεζεσκιάν
Φέρεται πως έχει κάνει ήδη πάνω από 4 χειρουργεία και αναμένεται να προχωρήσει σε πλαστική και τοποθέτηση προσθετικού μέλους - Για την ασφάλειά του, έχει μοιράσει ευθύνες και αρμοδιότητες σε κορυφαίους στρατηγούς
Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση με Αμερικανούς απεσταλμένους στο Πακιστάν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σε ανάρτησή του έγραψε ότι θα επισκεφθεί το Πακιστάν, το Ομάν και τη Ρωσία, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για επαφές του με Γουίτκοφ και Κούσνερ
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί