Κόσμος

ΗΠΑ: Με υποσχέσεις ανοικοδόμησης της αμερικανικής διπλωματίας η «πρεμιέρα» Μπλίνκεν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε την πρώτη του μέρα ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υποσχόμενος να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους παγκόσμιους εταίρους της χώρας του και να δείξει στον κόσμο ότι η Αμερική μπορεί να ηγηθεί, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την κλιματική αλλαγή, τη διάβρωση των δημοκρατιών και άλλα σύνθετα ζητήματα.

Στο λόμπι του κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ένα πλήθος εργαζόμενων, περιορισμένο λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, καλωσόρισε χειροκροτώντας τον νέο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος υπήρξε ο «υπ’ αριθμόν 2» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο κόσμος μας παρακολουθεί προσεκτικά αυτή τη στιγμή. Θέλουν να μάθουν αν μπορούμε να θεραπεύσουμε το έθνος μας. Θέλουν να δουν αν θα ηγηθούμε με τη δύναμη του παραδείγματος μας… και αν θα δώσουμε προτεραιότητα στη διπλωματία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας», είπε.

Ως προκλήσεις ανέφερε την πανδημία της Covid-19, την κλιματική αλλαγή, την παγκόσμια οικονομία, τις απειλές κατά των δημοκρατιών, τους αγώνες για φυλετική δικαιοσύνη και τους κινδύνους για την ασφάλεια και την παγκόσμια σταθερότητα που θέτουν αντίπαλες και ανταγωνιστικές δυνάμεις.

Ο Μπλίνκεν δεν απάντησε σε ερώτηση ενός δημοσιογράφου σε ποια μέρη του κόσμου θα δώσει ύψιστη προτεραιότητα

Η πολιτική του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» έφθειρε τις παραδοσιακές στρατηγικές συμμαχίες της Ουάσινγκτον. Η επιδρομή στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο από ένα όχλο οπαδών του Τραμπ αμαύρωσε περαιτέρω την παγκόσμια θέση της Αμερικής.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να εργαστεί για να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο με συμμάχους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

«Γνωρίζω ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο οποίο εισέρχομαι σήμερα δεν είναι το ίδιο με εκείνο που άφησα πριν από τέσσερα χρόνια», τόνισε ο βετεράνος διπλωμάτης. «Πολλά έχουν αλλάξει. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Το υπουργείο έχει αλλάξει… Ο κόσμος μας παρακολουθεί προσεκτικά αυτή τη στιγμή. Θέλουν να μάθουν αν μπορούμε να θεραπεύσουμε το έθνος μας».

Ο διορισμός του Μπλίνκεν, στενού συνεργάτη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, εγκρίθηκε χθες με ευρεία πλειοψηφία (78 ψήφους υπέρ – 22 κατά) από την αμερικανική Γερουσία.

Στην ακροαματική διαδικασία για την έγκριση του διορισμού του υποσχέθηκε να εργαστεί σε διακομματική βάση για την διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στην Βρετανία: Άντρας εμμονικός με τον Χάνιμπαλ δολοφόνησε και διαμέλισε την γειτόνισσά του – «Θα την είχε φάει»
Ο 48χρονος Καρλ Χάτσινγκς, δήλωσε ένοχος για φόνο και έδωσε στην αστυνομία έναν χάρτη για να βρει τα λείψανά της Τζούλι Μπάκλεϊ, μέσα σε ρηχό τάφο στο Κέιμπριτζσαϊρ
Αστυνομία
Εφιάλτης το ταξίδι δύο γυναικών στο Πακιστάν: Έπεσαν θύματα απαγωγής, βασανιστηρίων και βιασμού – Τέσσερις συλλήψεις
Οι δύο γυναίκες επισκέφθηκαν το Πακιστάν, κατόπιν πρόσκλησης ενός άνδρα που είχαν γνωρίσει στη Σιγκαπούρη, με τον οποίο αποφάσισαν να ξεκινήσουν μαζί μια επιχείρηση κρυπτονομισμάτων
Πακιστάν
Microsoft: Μαζικές περικοπές προσωπικού – 4.800 απολύσεις και ακόμη 1.600 αποχωρήσεις έως το 2027
Οι 1.600 θέσεις που καταργούνται άμεσα προέρχονται από τη θυγατρική βιντεοπαιχνιδιών Xbox - Οι θέσεις που θα καταργηθούν δεν θα αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, διαβεβαιώνει η εταιρεία
Microsoft