Κόσμος

ΗΠΑ: Νέα “χαράτσια” σε τυριά και ουίσκι από την Ευρώπη με τις “ευλογίες” της Boeing

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης ενόψει της επιβολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέων, επιπρόσθετων δασμών, ειδικά σε είδη τυριών και ουίσκι ευρωπαϊκής προέλευσης, σε αντίποινα για αυτές που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις σε βιομηχανίες του αεροναυπηγικού τομέα από πλευράς Βρυξελλών.

Ο νέος κατάλογος συμπεριλαμβάνει περίπου 90 προϊόντα που υπόκεινται σε τιμωρητικούς δασμούς και σε αυτόν “φιγουράρουν” διάφορα είδη τυριών, από το Γκούντα ως μπλε ποικιλίες, ιρλανδικά ουίσκι, προϊόντα με βάση το χοιρινό κρέας κ.λπ..

Το σύνολο αυτών των προϊόντων αντιπροσωπεύει τζίρο 4 δισεκ. δολαρίων και προστίθεται σε έναν προηγούμενο κατάλογο, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη 12η Απριλίου και συμπεριλάμβανε προϊόντα αθροιστικής αξίας 21 δισεκ. δολαρίων, διευκρίνισαν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Η κίνηση έχει σκοπό να «γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ΗΠΑ στη διένεξη στην οποία έχει εμπλακεί με την ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη (της) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις» στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του USTR.

Με τις… ευλογίες της Boeing

Η αμερικανική μομφή αφορά ειδικά την Airbus, τη μεγάλη ανταγωνίστρια της αμερικανικής Boeing, και μια διμερή διαφορά που κρατάει 14 χρόνια. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αλληλοκατηγορούνται ενώπιον του ΠΟΕ ότι χορηγούν παράνομα ενισχύσεις στις δύο σημαντικότερες αεροναυπηγικές βιομηχανίες τους αντίστοιχα.

Η αμερικανική θέση υποστηρίζεται από τη Boeing, η οποία δοκιμάζεται εξαιτίας σωρείας προβλημάτων στο επιβατικό αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων στο οποίο βασίζει το μέλλον της, το 737 MAX. Όλα τα αεροσκάφη του τύπου παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος επ’ αόριστον έπειτα από δύο πολύνεκρα δυστυχήματα.

Οι πιθανοί τιμωρητικοί δασμοί που εννοεί να επιβάλλει εντέλει η Ουάσινγκτον στο πλαίσιο αυτής της εκρηκτικής διαφοράς υπόκεινται πάντως σε απόφαση επιδιαιτητή, καθορισμένου από τον ΠΟΕ.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ καταγράφηκε πριν καν συμπληρωθούν δύο εικοσιτετράωρα από την εκεχειρία που συμφώνησαν να κηρύξουν Ουάσινγκτον και Πεκίνο στον ολοένα σκληρότερο εμπορικό πόλεμο ανάμεσά τους, έπειτα από μια συνάντηση του Ρεπουμπλικάνου με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ακόμα ένα τάνκερ του Ιράν – «Απαντούν» στις επιθέσεις των Φρουρών της Επανάστασης στα Στενά του Ορμούζ
Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο πλοίο μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν και ότι έχει υποστεί κυρώσεις
Η στιγμή που Αμερικανοί στρατιώτες καταρρίχονται στο κατάστρωμα του «M/V Majestic X»
Ανανεώθηκε πριν 5 λεπτά
Η στιγμή που διαδηλωτής ρίχνει κόκκινη ουσία στον Ρεζά Παχλαβί, στον εξόριστο πρίγκιπα διάδοχο του Ιράν
Ο γιος του πρώην σάχη έδωσε συνέντευξη στην γερμανική πρωτεύουσα ασκώντας σκληρή κριτική στην εκεχειρία ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσινγκτον
Ο Ρεζά Παχλαβί χαιρετάει τους υποστηρικτές του με την κόκκινη ουσία
Ανανεώθηκε πριν 9 λεπτά
Το Ιράν εισέπραξε τα πρώτα έσοδα από τα διόδια στα Στενά του Ορμούζ – Ανησυχία για τις νάρκες στην περιοχή
«Τα πρώτα έσοδα που προέρχονται από τέλη διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ κατατέθηκαν στον λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου
Τα Στενά του Ορμούζ