Κόσμος

ΗΠΑ: Νέα “χαράτσια” σε τυριά και ουίσκι από την Ευρώπη με τις “ευλογίες” της Boeing

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης ενόψει της επιβολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέων, επιπρόσθετων δασμών, ειδικά σε είδη τυριών και ουίσκι ευρωπαϊκής προέλευσης, σε αντίποινα για αυτές που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις σε βιομηχανίες του αεροναυπηγικού τομέα από πλευράς Βρυξελλών.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο νέος κατάλογος συμπεριλαμβάνει περίπου 90 προϊόντα που υπόκεινται σε τιμωρητικούς δασμούς και σε αυτόν “φιγουράρουν” διάφορα είδη τυριών, από το Γκούντα ως μπλε ποικιλίες, ιρλανδικά ουίσκι, προϊόντα με βάση το χοιρινό κρέας κ.λπ..

Το σύνολο αυτών των προϊόντων αντιπροσωπεύει τζίρο 4 δισεκ. δολαρίων και προστίθεται σε έναν προηγούμενο κατάλογο, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη 12η Απριλίου και συμπεριλάμβανε προϊόντα αθροιστικής αξίας 21 δισεκ. δολαρίων, διευκρίνισαν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Η κίνηση έχει σκοπό να «γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ΗΠΑ στη διένεξη στην οποία έχει εμπλακεί με την ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη (της) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις» στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του USTR.

Με τις… ευλογίες της Boeing

Η αμερικανική μομφή αφορά ειδικά την Airbus, τη μεγάλη ανταγωνίστρια της αμερικανικής Boeing, και μια διμερή διαφορά που κρατάει 14 χρόνια. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αλληλοκατηγορούνται ενώπιον του ΠΟΕ ότι χορηγούν παράνομα ενισχύσεις στις δύο σημαντικότερες αεροναυπηγικές βιομηχανίες τους αντίστοιχα.

Η αμερικανική θέση υποστηρίζεται από τη Boeing, η οποία δοκιμάζεται εξαιτίας σωρείας προβλημάτων στο επιβατικό αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων στο οποίο βασίζει το μέλλον της, το 737 MAX. Όλα τα αεροσκάφη του τύπου παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος επ’ αόριστον έπειτα από δύο πολύνεκρα δυστυχήματα.

Οι πιθανοί τιμωρητικοί δασμοί που εννοεί να επιβάλλει εντέλει η Ουάσινγκτον στο πλαίσιο αυτής της εκρηκτικής διαφοράς υπόκεινται πάντως σε απόφαση επιδιαιτητή, καθορισμένου από τον ΠΟΕ.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ καταγράφηκε πριν καν συμπληρωθούν δύο εικοσιτετράωρα από την εκεχειρία που συμφώνησαν να κηρύξουν Ουάσινγκτον και Πεκίνο στον ολοένα σκληρότερο εμπορικό πόλεμο ανάμεσά τους, έπειτα από μια συνάντηση του Ρεπουμπλικάνου με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Νετανιάχου ζητά δίωξη των εμπλεκόμενων στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «NAZA» για αδικήματα ασφαλείας
«Διηγείται μια ψευδή, παραπλανητική και προκατειλημμένη αφήγηση που δυσφημεί το Κράτος και τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις παγκοσμίως και βλάπτει σοβαρά το κύρος του Ισραήλ» λέει ο Νετανιάχου
Νετανιάχου
Financial Times: Η Ρωσία σχεδιάζει δολοφονίες στην Ευρώπη με στόχο στελέχη αμυντικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν στελέχη αμυντικών εταιρειών σε όλη την Ευρώπη ότι η Ρωσία εντείνει τις απόπειρες δολοφονίας τους σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των εταίρων της Ουκρανίας
Financial Times: Η Ρωσία σχεδιάζει δολοφονίες στην Ευρώπη με στόχο στελέχη αμυντικών εταιρειών
Η Τουρκία επιταχύνει τις κατασκευές καταφυγίων για προστασία από επιθέσεις: Το σχέδιο για χώρους σε 81 νομούς
Η κατασκευή σύγχρονων καταφυγίων και στις 81 επαρχίες γίνεται για παροχή ασφαλών χώρων για τους πολίτες σε περίπτωση πολέμου, φυσικών καταστροφών ή πυρηνικών διαρροών
Ερντογάν