Κόσμος

ΗΠΑ: Νομιμοποιήθηκε στο Ντένβερ η χρήση των παραισθησιογόνων μανιταριών

Τη χρήση των παραισθησιογόνων μανιταριών νομιμοποίησε το Ντένβερ χθες Τετάρτη (08.05.2019) μετά από σχετικό δημοψήφισμα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Ντένβερ είναι η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που αποποινικοποίησε τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών με τους κατοίκους της πρωτεύουσας της πολιτείας Κολοράντο να εγκρίνουν με ποσοστό 50,56% τη σχετική πρόταση στο δημοψήφισμα που διεξήχθη.

Οσοι είχαν ταχθεί υπέρ του μέτρου, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, καθώς πίστευαν ότι θα απορριφθεί.

Συνολικά περισσότεροι από 1.760.000 ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της «Πρωτοβουλίας 301» που αφορά την αποποινικοποίηση της κατοχής και της χρήσης των μανιταριών ψιλοκυβίνης για τα άτομα άνω των 21 ετών. Μια παρόμοια πρόταση είχε απορριφθεί πέρσι στην Καλιφόρνια.

Ωστόσο τα μανιτάρια, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα εξακολουθήσουν να είναι τυπικά «παράνομα» και η πώλησή τους θα αποτελεί αδίκημα.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η ψιλοκυβίνη, η φυσική ψυχοτρόπος ουσία των «μαγικών μανιταριών» δεν είναι εθιστική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης αλλά και της εξάρτησης από τα οπιοειδή. Τα φάρμακα αυτά ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, λόγω υπερβολικής δόσης.

«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μανιτάρια εδώ και χιλιάδες χρόνια για θεραπευτικούς σκοπούς, για τις τελετές ενηλικίωσης, ως μέσο πνευματικής ανάτασης (…)», γράφει στον ιστότοπό της η ομάδα Decriminalize Denver, η οποία τον περασμένο Ιανουάριο συγκέντρωσε τις υπογραφές που απαιτούνταν ώστε να τεθεί το ζήτημα σε δημοψήφισμα.

«Το Ντένβερ θα γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα των ναρκωτικών», είχε καταγγείλει μιλώντας στο CNN ο Τζεφ Χαντ, ένας υπεύθυνος του Καθολικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο. «Δεν έχουμε ιδέα ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των ναρκωτικών για τους κατοίκους του Κολοράντο», είχε προσθέσει.

Το 2005 το Ντένβερ έγινε η πρώτη μεγάλη αμερικανική πόλη που αποποινικοποίησε, μετά από δημοψήφισμα, την κατοχή μικρών ποσοτήτων κάνναβης. Η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι νόμιμη από το 2014 σε όλο το Κολοράντο. Σήμερα, επιτρέπεται η χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε 10 Πολιτείες και για ιατρικούς σκοπούς σε περισσότερες από 30.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν αλλάζει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν κερδίζει έδαφος, οι αντίπαλοί του ανησυχούν
Για τους αντιπάλους της Τεχεράνης μοιάζει περισσότερο με την «κατάρα του αιώνα» - «Πήγαμε να ανατρέψουμε το καθεστώς και καταλήξαμε με την Ουάσιγκτον να παρέχει ουσιαστικά νομιμότητα» τονίζει Ισραηλινός αναλυτής
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Ομάν: «διπρόσωπο ή ουδέτερο»; – Πώς η «Ελβετία της Μέσης Ανατολής» προκάλεσε την οργή του Τραμπ και «γλίτωσε» από το Ιράν
Ο ουδέτερος τόνος είχε το κόστος του για τη Μουσκάτ - Οι ΗΠΑ απαίτησαν υποστήριξη από τους συμμάχους τους στον Κόλπο, οι οποίοι δέχονταν σφοδρές επιθέσεις από το Ιράν, με το Ομάν να είναι η λιγότερο πληγείσα χώρα
Ντόναλντ Τραμπ
Η Ρωσία υπόσχεται «σκληρά» αντίποινα για τον βομβαρδισμό διυλιστηρίου – «Αν καεί η Ουκρανία, θα καεί και η Μόσχα» λέει ο Ζελένσκι
Δεν είναι σίγουρο πώς θα αντιδράσει η Ρωσία, αλλά οι δυνάμεις της έχουν βομβαρδίσει συχνά πολιτικούς στόχους σε πόλεις της Ουκρανίας με βαλλιστικούς πυραύλους και drones από την αρχή του πολέμου
Μόσχα
Ο Μακρόν προτρέπει τον Νετανιάχου να επιδείξει «υπευθυνότητα και ορθολογισμό» – Απόφαση «αυθορμητισμού» η συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν
Είπε ότι θα επιδιώξει εκ νέου να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για «να βοηθήσει τον στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της επικράτειάς του»
SIMON WOHLFAHRT
Το μνημόνιο ΗΠΑ – Ιράν χρειάζεται «νικητή»: «Ο απελπισμένος Τραμπ πίεσε για υπογραφή», τονίζει ο Χαμενεΐ – «Επιτυχία μας η συμφωνία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος
Κόντρα για το ποιος βγήκε κερδισμένος από τη συμφωνία έχει ξεκινήσει κυρίως μέσα από αναρτήσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των ΗΠΑ
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ / Hamid Forootan / ISNA / WANA (West Asia News Agency) via REUTERS