Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για να ανατρέψουν την κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τους Δημοκρατικούς

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για να ανατρέψουν την κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τους Δημοκρατικούς
photo Reuters

Νομοθετική πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί για να ανατρέψουν την κήρυξη έκτακτης ανάγκης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προχωρήσει στην κήρυξη έκτακτης ανάγκης με σκοπό την κατασκευή του τοίχους στα σύνορα με το Μεξικό. Απόφαση που έχει ξεκινήσει μια σκληρή δικαστική και πολιτική μάχη ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

“Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στηρίζει την ψευδή δήλωση του προέδρου ότι υπάρχει κρίση στα σύνορα”, είπε η Νάνσι Πελόζι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, ανακοινώνοντας ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την πρόταση αυτή την επόμενη Τρίτη.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ελέγχει τη Βουλή και η πρόταση της άρσης για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης αναμένεται ότι θα υπερψηφιστεί. Τη νομοθετική προσπάθεια στηρίζει και ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής.

Όμως στη συνέχεια τα πράγματα περιπλέκονται καθώς θα πρέπει να ψηφιστεί και από τη Γερουσία, όπου εκεί πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, έχοντας 53 έδρες σε σύνολο 100. Αρκετά μέλη του κόμματος όμως έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τον Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο και παρακάμπτει τις εξουσίες του Κογκρέσου.

Η μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλις έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπερψηφίσει την πρόταση. Αν τελικά βρεθούν οι ψήφοι και περάσει η πρόταση και από τη Γερουσία, ο Τραμπ θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις