Κόσμος

ΗΠΑ: Ο διευθυντής του FBI προτείνει στις επιχειρήσεις να μην καταβάλουν χρήματα σε χάκερς

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι παρότρυνε κρατικές επιχειρήσεις και άλλα θύματα κυβερνοεπιθέσεων να αποφεύγουν να πληρώνουν λύτρα, εκφράζοντας φόβους ότι η καταβολή χρημάτων το μόνο που κάνει είναι να ενθαρρύνει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να αυξάνουν μελλοντικές επιθέσεις.

«Γενικά, αποθαρρύνουμε την πληρωμή λύτρων επειδή αυτό ενθαρρύνει περισσότερες επιθέσεις αυτού του είδους και, ειλικρινά, δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι θα λάβετε τα δεδομένα σας πίσω», δήλωσε ο Ρέι στην υποεπιτροπή Πιστώσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι κατάφερε να βοηθήσει την Colonial Pipeline να ανακτήσει περίπου 2,3 εκατομμύρια δολάρια από τα λύτρα που πλήρωσε σε κρυπτονομίσματα σε χάκερς – μια κυβερνοεπίθεση που οδήγησε σε εκτεταμένες ελλείψεις καυσίμων στην Ανατολική Ακτή.

Το FBI κατόρθωσε να ανακτήσει αυτά τα χρήματα επειδή διέθετε ένα ιδιωτικό κλειδί που μπόρεσε να χρησιμοποιήσει για να ξεκλειδώσει ένα πορτοφόλι bitcoin (bitcoin wallet) στο οποίο ήταν τα περισσότερα χρήματα. Δεν ήταν σαφές πώς το FBI κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο κλειδί.

Οι κατασχέσεις Bitcoin από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι σχετικά ασυνήθιστες, αλλά οι αρχές έχουν αυξήσει την εμπειρία τους στην παρακολούθηση της ροής του ψηφιακού χρήματος.

Ο διευθυντής του FBI τόνισε σήμερα ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών καταγράφει όλο και πιο περίπλοκους τύπους επιθέσεων με λυτρισμικό και ότι οι κυβερνοκλέφτες ζητούν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

«Έχουμε δει τον συνολικό όγκο των χρημάτων που καταβλήθηκαν να τριπλασιάζεται νομίζω τον τελευταίο περίπου χρόνο», δήλωσε ο Ρέι.

Πρόσθεσε ότι επιχειρήσεις και τοπικές αρχές που πέφτουν θύματα επιθέσεων με λυτρισμικό θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απευθύνονται στο FBI το συντομότερο δυνατό και να μην περιμένουν.

«Όταν το κάνουν, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε», είπε.

«Μερικές φορές, μέσω άλλων εργασιών που έχουμε κάνει, ενδέχεται να έχουμε το κλειδί αποκρυπτογράφησης και να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε την εταιρεία να ξεκλειδώσει τα δεδομένα της χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει τα λύτρα», κατέληξε.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης