Κόσμος

ΗΠΑ: Ο φόρος στα αναψυκτικά μείωσε κατά 38% τις πωλήσεις στην Φιλαδέλφεια

Ο φόρος που επέβαλε το 2017 ο δήμος της Φιλαδέλφειας στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες οδήγησε σε μείωση των πωλήσεών τους κατά 38%, σύμφωνα με μια από τις πρώτες μελέτες που έγιναν για την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας αυτών των μέτρων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 η αμερικανική μεγαλούπολη επιβάλει φόρο ύψους 1,5 σεντ ανά ουγγιά, δηλαδή περίπου 50 σεντς στο λίτρο, σε όλα τα αναψυκτικά, ακόμη και στα “λάιτ”. Τα καταστήματα δεν απορρόφησαν τον φόρο, έτσι η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 24 σεντς στα σουπερμάρκετ και κατά 50 (και πλέον) σεντς στα μπακάλικα.

Το 2017 οι πωλήσεις μειώθηκαν στο μισό σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής (Jama). Ωστόσο οι καταναλωτές εν μέρει παρέκαμψαν τον φόρο, επιλέγοντας να ψωνίζουν σε καταστήματα εκτός της πόλης, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν. Ετσι, λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον παράγονα, η πραγματική μείωση των πωλήσεων εκτιμάται στο 38% από τη μια χρονιά στην άλλη.

Αμείλικτοι οι αριθμοί

Για να βεβαιωθούν οτι η μείωση οφείλεται στον φόρο, οι ερευνητές συνέκριναν τα στοιχεία που διέθεταν από τη Φιλαδέλφεια με εκείνα της Βαλτιμόρης, όπου δεν εφαρμόζεται ειδικός φόρος. Διαπίστωσαν τότε ότι στη Βαλτιμόρη οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ένα από τα βασικά αξιώματα της οικονομικής θεωρίας: αν η τιμή ενός προϊόντος αυξηθεί, οι άνθρωποι θα αγοράζουν μικρότερες ποσότητες. Οι οικονομολόγοι “μπορούν να είναι ήσυχοι” ότι η θεωρία τους ισχύει, αστειεύτηκε η Κριστίνα Ρομπέρτο, καθηγήτρια του τομέα πολιτικής υγείας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας. “Η φορολόγηση των αναψυκτικών είναι μια από τις αποτελεσματικότερες στρατηγικές για να μειωθεί η κατανάλωση”, σημείωσε.

Η Φιλαδέλφεια είναι η δεύτερη αμερικανική πόλη που φορολόγησε τα αναψυκτικά, μετά το Μπέρκλεϊ (1 σεντ η ουγγιά). Ακολούθησαν και άλλες πόλεις. Οι υψηλότεροι φόροι επιβλήθηκαν στο Μπόλντερ (2 σεντς) και στο Σιάτλ (1,75).

Πολλοί παιδίατροι τάσσονται υπέρ του μέτρου αυτού, προκειμένου να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το τελευταίο βίντεο – μήνυμα του Φρανκ Κάπριο, του «πιο καλού δικαστή στον κόσμο» στις ΗΠΑ – «Να με θυμάστε στις προσευχές σας»
Εμβληματική μορφή συμπόνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους – Την παραμονή του θανάτου του σε ηλικία 88 ετών απηύθυνε ένα τελευταίο κάλεσμα στους θαυμαστές του
Ο δικαστής Φρανκ Κάπριο
Ο μαζικός τουρισμός «χτυπά» και την Ανταρκτική – Ο οικολογικός κίνδυνος και η ταχύτερη τήξη των πάγων
Η τελευταία παρθένα περιοχή του πλανήτη αποδυναμώνεται – Έρευνα προειδοποιεί για τον αυξανόμενο αντίκτυπο των επισκεπτών και των επιστημονικών αποστολών, που επιταχύνουν την τήξη των πάγων
Φωτογραφία αρχείου
Πώς ο ένας γαμπρός του εξαπάτησε τον άλλον για να αγοράσει πολυτελές γιοτ που βρίσκεται στο Πέραμα
Σύμφωνα με τους NYT o σύζυγος της Τίφανι Τραμπ έστησε επιχείρηση με τον ξάδερφό του και έπεισε τον μπατζανάκη του και σύζυγο της Ιβάνκα να αγοράσει ημιτελές γιοτ που βρίσκεται στην Ελλάδα για 2,5 εκ. δολάρια, ένα υπέρογκο ποσό πάνω από την πραγματική του αξία
Η Τίφανι Τραμπ, στην πρώτη σειρά δεξιά, και ο σύζυγός της Μάικλ Μπούλος, η Ιβάνκα Τραμπ, στην πρώτη σειρά στο κέντρο, και ο σύζυγός της Τζάρετ Κούσνερ