Δευτέρα, 26 Φεβ.
15oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ο γιος του Τζο Μπάιντεν πρότεινε να καταθέσει δημόσια στην έρευνα σε βάρος του πατέρα του

ΗΠΑ: Ο γιος του Τζο Μπάιντεν πρότεινε να καταθέσει δημόσια στην έρευνα σε βάρος του πατέρα του
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Ο Χάντερ Μπάιντεν, ο γιος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, προσφέρθηκε σήμερα να καταθέσει σε δημόσια ακρόαση, τον επόμενο μήνα, στην επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων που ερευνά τον πατέρα του πρόεδρο των ΗΠΑ για διαφθορά, σε μια δραματική κλιμάκωση της κομματικής αντιπαράθεσης στην Ουάσιγκτον.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, η οποία επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές δοσοληψίες του γιου του, Χάντερ Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται ότι ο Χάντερ Μπάιντεν και άλλα μέλη της οικογένειας υπόσχονταν πρόσβαση στο γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την εποχή που εκείνος ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Λευκός Οίκος αρνείται την κατηγορία.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των ΗΠΑ κλήτευσε τον Χάντερ Μπάιντεν για μια κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση, στις 13 Δεκεμβρίου.

Απαντώντας σήμερα, ο δικηγόρος του Χάντερ Μπάιντεν στηλίτευσε την έρευνα, χαρακτηρίζοντάς την «απόπειρα ψαρέματος» και «άνευ περιεχομένου». Είπε επίσης στον πρόεδρο της επιτροπής ότι μια δημόσια ακρόαση είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί «η συγκαλυμμένη, μονόπλευρη διαδικασία σας».

«Έχουμε δει να χρησιμοποιείτε τις κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις για να χειραγωγείτε, ακόμη και να παραποιείτε τα γεγονότα και να παραπληροφορείτε το κοινό. Επομένως, προτείνουμε να ανοίξετε την πόρτα» έγραψε ο δικηγόρος Άμπι Λόουελ στον πρόεδρο της επιτροπής Τζέιμς Κόμερ.

Ο Λευκός Οίκος των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει την έρευνα «εκστρατεία συκοφάντησης» η οποία «έχει συγκεντρώσει μηδενικές αποδείξεις».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που παραμένει το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2024, χαιρέτισε την έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν. Ο ίδιος είναι ο πρώτος και μοναδικός προς το παρόν πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που έχει παραπεμφθεί δύο φορές σε δίκη στη Γερουσία, για να απαλλαγεί από τις κατηγορίες και στις δύο περιπτώσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις