Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θέλει να δώσει τα F-16 στην Τουρκία «σε συνεννόηση με το Κογκρέσο»

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θέλει να δώσει τα F-16 στην Τουρκία «σε συνεννόηση με το Κογκρέσο»

Ήταν γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είναι υπέρ της πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου το επανέλαβε μετά και το «ναι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το ανατολίτικο παζάρι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε και ο Τούρκος πρόεδρος είπε τελικά το μεγάλο… «ναι» στο να γίνει και η Σουηδία μέλος του ΝΑΤΟ. Μια απόφαση που χαιρέτισαν άπαντες και σε συνέχεια της οποίας ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να δώσει στην Τουρκία τα F-16.

O πρόεδρος των ΗΠΑ θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, ανακοίνωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, λίγες ώρες μετά την τριμερή συμφωνία του Βίλνιους για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τζο Μπάιντεν ήταν εξαρχής υπέρ της πώλησης των F-16 στην Τουρκία αλλά αυτό θα πρέπει να περάσει και από το Κογκρέσο. O πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ήταν σαφής ότι υποστηρίζει τη μεταφορά», τόνισε ο Σάλιβαν. «Δεν έχει εκφράσει καμία επιφύλαξη για αυτό (…) Σκοπεύει να προχωρήσει με τη μεταφορά», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Τον Οκτώβριο του 2021 η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για τα μαχητικά F-16 που ήδη διαθέτει. Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 μαχητικά που διαθέτει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Η δήλωση του Τζακ Σάλιβαν έρχεται και μερικές ώρες μετά από εκείνη του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ που… έριξε τους τόνους απέναντι στην Τουρκία και δήλωσε ότι συζητά την υπό όρους πώληση των F-16 στην Άγκυρα.

Ο Μενέντεζ τόνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως καθώς συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα, αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πώληση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις