Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να μπλοκάρει νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να μπλοκάρει έναν νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει την πρόθεση να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να “παρέμβει εκ νέου σε αυτό τον νόμο που απαγορεύει την άμβλωση έπειτα από έξι εβδομάδες κύησης σε περίπτωση αιμομιξίας ή βιασμού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ‘Αντονι Κόλεϊ.

Ο νόμος, που βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής δικαστικής διαμάχης, απαγορεύει την άμβλωση από τη στιγμή που οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου είναι ανιχνεύσιμοι, δηλαδή περίπου την 6η εβδομάδα της κύησης όταν οι περισσότερες γυναίκες δεν ξέρουν ακόμη ότι έχουν συλλάβει, και δεν προβλέπει εξαίρεση σε περίπτωση αιμομιξίας ή βιασμού.

Παρόμοιοι νόμοι ακυρώθηκαν στο δικαστήριο επειδή παραβιάζουν τη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση εφόσον το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή περίπου στην 22η εβδομάδα κύησης.

Αλλά ο νόμος του Τέξας περιλαμβάνει μια μοναδική διάταξη: αναθέτει “αποκλειστικά” στους πολίτες τη μέριμνα να εφαρμόζεται το μέτρο προτρέποντάς τους να μηνύουν τις οργανώσεις ή τα πρόσωπα που βοηθούν τις γυναίκες να κάνουν άμβλωση παράνομα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί δικαστές αποτελούν την πλειοψηφία, επικαλέστηκε αυτά τα “νέα θέματα διαδικασίας” για να αρνηθεί, την 1η Σεπτεμβρίου, να μπλοκάρει την έναρξη ισχύος του νόμου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισήλθε τότε στη δικαστική αρένα, υποβάλοντας μήνυση για λογαριασμό της κατά του Τέξας

Στις 6 Οκτωβρίου, ένας δικαστής πρωτοβάθμιου δικαστηρίου την δικαίωσε και ανέστειλε τον νόμο εν αναμονή μιας επανεξέτασης επί της ουσίας. “Αυτό το δικαστήριο δεν θα επιτρέψει αυτή η σοκαριστική στέρηση ενός τόσο σημαντικού δικαιώματος να συνεχιστεί μια ακόμη ημέρα”, είχε γράψει ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρόμπερτ Πίτμαν.

Μερικές κλινικές ξανάρχισαν τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης. Αλλά μέρες αργότερα, εφετείο στη Λουϊζιάνα, γνωστό για τον συντηρητισμό του, ακύρωσε την απόφαση του δικαστή Πίτμαν.

Την Πέμπτη, το εφετείο επιβεβαίωσε ότι ο νόμος μπορεί να μείνει σε ισχύ όσο συνεχίζεται η διαδικασία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει στο εξής να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να επαναφέρει την απόφαση του δικαστή Πίτμαν. Θα πρέπει να του απευθύνει επίσημα την έκκλησή του τις επόμενες ημέρες.

Θα δοθεί μεγάλη προσοχή στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Η αρχική άρνησή του να παρέμβει είχε εκληφθεί ως απόδειξη “δεξιάς στροφής” υπό την αιγίδα των δικαστών που διόρισε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και, στις αρχές Οκτωβρίου, χιλιάδες υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση διαδήλωσαν μπροστά από την έδρα του για να του ζητήσουν να αλλάξει θέση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη ο καπετάνιος του σκάφους που ανετράπη στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια μητέρα και το μωρό της
Ο 46χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, δεν είχε άδεια ενώ το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, καθώς υπήρχαν 14 επιβαίνοντες αντί για 10 που ήταν το επιτρεπόμενο όριο
Ο καπετάνιος Μανουέλ Χερνάντες αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον θάνατο δύο ατόμων σε ατύχημα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Η 42χρονη είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για απαγωγή και στο παρελθόν - Οι αρχές την εντόπισαν μέσα σε βανάκι μαζί με τα παιδιά τα οποία επέστρεψαν στην μητέρα τους
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αγόρασε γοτθικό κάστρο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Meta στην Ιρλανδία
Πρόκειται για κάστρο σε οικόπεδο 400 στρεμμάτων δίπλα στο ποτάμι - Ο Ζάκερμπεργκ και η Τσαν αναμένεται να συνεχίσουν να ζουν στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιούν το κάστρο όταν επισκέπτονται την Ιρλανδία
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη με την Βιβλική εντολή «Ου κλέψεις»
Οι Ισραηλινοί έποικοι άρχισαν να περικυκλώνουν σπίτια στην Κούσρα στις 9 Αυγούστου, ως προσπάθεια κατάσχεσης ιδιωτικής παλαιστινιακής γης, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δυτική Όχθη