Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για τη διάλυση καταυλισμών αστέγων – Σφοδρές αντιδράσεις από οργανώσεις

Το προεδρικό διάταγμα προβλέπει τη μεταφορά των αστέγων σε κέντρα θεραπείας ή απεξάρτησης
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Πέμπτη (25.07.2025) εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καλεί τις πολιτείες και τις δημοτικές αρχές να διαλύσουν τους καταυλισμούς αστέγων και να μεταφέρουν όσους διαμένουν εκεί σε κέντρα θεραπείας ή απεξάρτησης.

Σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τράμπ, η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Παμ Μπόντι αναλαμβάνει να ανατρέψει νομικά προηγούμενα σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, ώστε να διευκολυνθεί η απομάκρυνση των αστέγων. Παραμένει ωστόσο ασαφές πώς θα μπορούσε να το πετύχει νομικά.

Το διάταγμα έρχεται σε συνέχεια απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 2024, η οποία επέτρεψε στους δήμους να απαγορεύουν κατασκηνώσεις αστέγων σε δημόσιους χώρους.

«Ποινικοποίηση της φτώχειας» καταγγέλλουν οι οργανώσεις

Η οργάνωση National Coalition for the Homeless κατήγγειλε το διάταγμα, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει τις νομικές προστασίες για τους αστέγους και τα άτομα με ψυχικές παθήσεις. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ για «ανησυχητικό ιστορικό», τονίζοντας πως παραβιάζει συστηματικά τα πολιτικά δικαιώματα και τις νομικές εγγυήσεις.

Από την πλευρά του, το National Homelessness Law Center χαρακτήρισε τη ρύθμιση «ανήθικη, αναποτελεσματική και παράνομη», προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των αστέγων και θα στερήσει πόρους από τους πιο ευάλωτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτν Τραμπ με ένα υπογεγραμμένο διάταγμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτν Τραμπ με ένα υπογεγραμμένο διάταγμα / REUTERS / Kent Nishimura

Πολλές οργανώσεις εκτιμούν ότι το διάταγμα προωθεί την ποινικοποίηση της φτώχειας, διώχνοντας τους ανθρώπους από τους δρόμους χωρίς να προβλέπει κάποια εναλλακτική στέγαση.

Κρίση με βαθιές ρίζες

Το διάταγμα δεν προβλέπει επέκταση των υποδομών φιλοξενίας, ούτε δημιουργία προσιτής στέγασης μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, παγώνει τη χρηματοδότηση για χώρους ελεγχόμενης χρήσης ουσιών και ευνοεί τις πόλεις που εφαρμόζουν απαγορεύσεις στους καταυλισμούς, τη χρήση ναρκωτικών και τις καταλήψεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2024 οι άστεγοι στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 770.000, αριθμός αυξημένος κατά 18%. Το 36% εξ αυτών ζούσε στον δρόμο, σε οχήματα ή σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

Ειδικοί υπενθυμίζουν ότι η κρίση των αστέγων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 και 1970, όταν έκλεισαν μαζικά τα ψυχιατρικά ιδρύματα χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση για την κοινοτική φροντίδα. Σε αυτό προστίθενται η έλλειψη προσιτής στέγασης, η αύξηση της φτώχειας και οι περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη ο καπετάνιος του σκάφους που ανετράπη στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια μητέρα και το μωρό της
Ο 46χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, δεν είχε άδεια ενώ το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, καθώς υπήρχαν 14 επιβαίνοντες αντί για 10 που ήταν το επιτρεπόμενο όριο
Ο καπετάνιος Μανουέλ Χερνάντες αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον θάνατο δύο ατόμων σε ατύχημα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Η 42χρονη είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για απαγωγή και στο παρελθόν - Οι αρχές την εντόπισαν μέσα σε βανάκι μαζί με τα παιδιά τα οποία επέστρεψαν στην μητέρα τους
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αγόρασε γοτθικό κάστρο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Meta στην Ιρλανδία
Πρόκειται για κάστρο σε οικόπεδο 400 στρεμμάτων δίπλα στο ποτάμι - Ο Ζάκερμπεργκ και η Τσαν αναμένεται να συνεχίσουν να ζουν στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιούν το κάστρο όταν επισκέπτονται την Ιρλανδία
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη με την Βιβλική εντολή «Ου κλέψεις»
Οι Ισραηλινοί έποικοι άρχισαν να περικυκλώνουν σπίτια στην Κούσρα στις 9 Αυγούστου, ως προσπάθεια κατάσχεσης ιδιωτικής παλαιστινιακής γης, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δυτική Όχθη