Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Βανς κράτησε αποστάσεις από τη δέσμευση Τραμπ για απονομή χάριτος σε εισβολείς του Καπιτωλίου

«"Ειρηνικοί"» διαδηλωτές πρέπει να λάβουν χάρη, αλλά όχι όσοι διέπραξαν βία»

Διαφωνία ακέκυψε μεταξύ του εκλεγμένου αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς, και του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την απονομή χάριτος σε καταδικασθέντες για διάπραξη βίας στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ο Τζ. Ντ. Βανς διατύπωσε την αντίθεσή του, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να απονείμει χάρη σε άτομα που καταδικάστηκαν για εγκλήματα που σχετίζονται με την επίθεση αυτή.

«Ειρηνικοί» διαδηλωτές πρέπει να λάβουν χάρη, αλλά όχι όσοι διέπραξαν βία», τόνισε ο Βανς σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο στην τηλεοπτική εκπομπή Fox News Sunday. «Αν κάποιος διέπραξε βία εκείνη την ημέρα, προφανώς δεν θα πρέπει να λάβει χάρη», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν διαμαρτυρηθήκατε ειρηνικά στις 6 Ιανουαρίου και σας συμπεριφέθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης του (σ.σ. υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν) Μέρικ Γκάρλαντ, σαν να είστε μέλος συμμορίας, τότε θα πρέπει να λάβετε χάρη», συνέχισε.

Ο Τραμπ, που αναλαμβάνει επισήμως τα προεδρικά του καθήκοντα σε μια εβδομάδα, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, έχει υποσχεθεί απονομή χάριτος σε καταδικασθέντες σχετικά με την επίθεση στο Καπιτώλιο. Τον Δεκέμβριο, είπε στο NBC News, «Θα δράσω πολύ γρήγορα. Την πρώτη μέρα», αναφερόμενος στους καταδικασθέντες για την επίθεση.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει την 6η Ιανουαρίου 2021 «ημέρα της αγάπης», ή «ξεχειλίσματος στοργής» γι’ αυτόν και, μετά την εκλογική του νίκη στις αρχές Νοεμβρίου, οι συνήγοροι πολλών από τους κατηγορούμενους υπέβαλαν αιτήσεις αναβολής προσεχών δικάσιμων, συμπεριλαμβανομένων ακροαματικών διαδικασιών για την απαγγελία ποινών, καθώς αρκετοί έχουν ήδη κριθεί ένοχοι.

«Το να λέει ο πρόεδρος ότι θα εξετάσει κάθε υπόθεση (και εγώ το λέω το ίδιο) δεν είναι αλλαγή θέσης. Σας διαβεβαιώ ότι νοιαζόμαστε για ανθρώπους που αδίκως έχουν φυλακιστεί. Ναι, αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους που προκλήθηκαν και άτομα που δικάστηκαν σε δίκες παρωδία», εξήγησε ο Βανς σε ανάρτηση στο X.

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακροδεξιές ομάδες και υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο καθώς το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020 και την νίκη του Τζο Μπάιντεν έναντι του Τραμπ.

Ο Τραμπ δεν αναγνωρίζει μέχρι και σήμερα την ήττα του στις εκλογές του 2020 ενώ ο ίδιος και οι σύμμαχοί του έχουν διατυπώσει ψευδείς θεωρίες για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Η επίθεση στο Καπιτώλιο προκάλεσε καταδίκη τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και παγκοσμίως.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ισραηλινός στρατός δημοσιεύει χάρτη με την περιοχή που έχει υπό τον έλεγχό του στον νότιο Λίβανο
Ο IDF έχει καταστρέψει λιβανέζικα χωριά στην περιοχή, για να προστατεύσουν τις βόρειες ισραηλινές πόλεις από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ ενώ έχει δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε Συρία και Γάζα
Χάρτης του IDF για τον νότιο Λίβανο
Γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία επιβεβαιώνει ότι πλοίo της δέχθηκε προειδοποιητικά πυρά στα Στενά του Ορμούζ
Εμπορικά πλοία δέχτηκαν πυρά και απειλές από τον ιρανικό στρατό καθώς προσπαθούσαν να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ, αφού η Τεχεράνη έκλεισε εκ νέου την κρίσιμη εμπορική οδό μετά από σύντομο άνοιγμα
FILE PHOTO: Oil tankers pass through the Strait of Hormuz, December 21, 2018. REUTERS/Hamad I Mohammed/File Photo
Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με Ιράν: Ο Τραμπ παραμένει αισιόδοξος για συμφωνία, παγίδα «βλέπει» η Τεχεράνη - «Θα μας χτυπήσουν»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο η ιρανική αντιπροσωπία να μην μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ - Επικοινωνία του Σεχμπάζ Σαρίφ με τον Μασούντ Πεζεσκιάν - «Η σύγκρουση δεν έχει τελειώσει» λέει ο Νετανιάχου
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ: Αμερικανοί πεζοναύτες σταμάτησαν ιρανικό πλοίο που προσπαθούσε να «σπάσει» τον ναυτικό αποκλεισμό
Ο Τραμπ σημείωσε ότι το πλοίο βρίσκεται πλέον στα χέρια των δυνάμεων των Αμερικανών Πεζοναυτών - «Κρατάμε το πλοίο και ελέγχουμε τι υπάρχει στο κατάστρωμα», έγραψε
Ντόναλντ Τραμπ
Εκλογές στη Βουλγαρία: Προηγείται ο φιλόρωσος Ρούμεν Ράντεφ, σύμφωνα με τα exit polls
O Ρούμεν Ράντεφ ήταν πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας και παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2026 - Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για όγδοη φορά μέσα σε πέντε χρόνια για τις βουλευτικές εκλογές
Rumen Radev, former Bulgarian president and leader of Progressive Bulgaria coalition, votes during the parliamentary election, in Sofia, Bulgaria, April 19, 2026. REUTERS/Stoyan Nenov TPX IMAGES OF THE DAY