Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Βανς κράτησε αποστάσεις από τη δέσμευση Τραμπ για απονομή χάριτος σε εισβολείς του Καπιτωλίου

«"Ειρηνικοί"» διαδηλωτές πρέπει να λάβουν χάρη, αλλά όχι όσοι διέπραξαν βία»
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Διαφωνία ακέκυψε μεταξύ του εκλεγμένου αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς, και του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την απονομή χάριτος σε καταδικασθέντες για διάπραξη βίας στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ο Τζ. Ντ. Βανς διατύπωσε την αντίθεσή του, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να απονείμει χάρη σε άτομα που καταδικάστηκαν για εγκλήματα που σχετίζονται με την επίθεση αυτή.

«Ειρηνικοί» διαδηλωτές πρέπει να λάβουν χάρη, αλλά όχι όσοι διέπραξαν βία», τόνισε ο Βανς σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο στην τηλεοπτική εκπομπή Fox News Sunday. «Αν κάποιος διέπραξε βία εκείνη την ημέρα, προφανώς δεν θα πρέπει να λάβει χάρη», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν διαμαρτυρηθήκατε ειρηνικά στις 6 Ιανουαρίου και σας συμπεριφέθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης του (σ.σ. υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν) Μέρικ Γκάρλαντ, σαν να είστε μέλος συμμορίας, τότε θα πρέπει να λάβετε χάρη», συνέχισε.

Ο Τραμπ, που αναλαμβάνει επισήμως τα προεδρικά του καθήκοντα σε μια εβδομάδα, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, έχει υποσχεθεί απονομή χάριτος σε καταδικασθέντες σχετικά με την επίθεση στο Καπιτώλιο. Τον Δεκέμβριο, είπε στο NBC News, «Θα δράσω πολύ γρήγορα. Την πρώτη μέρα», αναφερόμενος στους καταδικασθέντες για την επίθεση.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει την 6η Ιανουαρίου 2021 «ημέρα της αγάπης», ή «ξεχειλίσματος στοργής» γι’ αυτόν και, μετά την εκλογική του νίκη στις αρχές Νοεμβρίου, οι συνήγοροι πολλών από τους κατηγορούμενους υπέβαλαν αιτήσεις αναβολής προσεχών δικάσιμων, συμπεριλαμβανομένων ακροαματικών διαδικασιών για την απαγγελία ποινών, καθώς αρκετοί έχουν ήδη κριθεί ένοχοι.

«Το να λέει ο πρόεδρος ότι θα εξετάσει κάθε υπόθεση (και εγώ το λέω το ίδιο) δεν είναι αλλαγή θέσης. Σας διαβεβαιώ ότι νοιαζόμαστε για ανθρώπους που αδίκως έχουν φυλακιστεί. Ναι, αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους που προκλήθηκαν και άτομα που δικάστηκαν σε δίκες παρωδία», εξήγησε ο Βανς σε ανάρτηση στο X.

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακροδεξιές ομάδες και υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο καθώς το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020 και την νίκη του Τζο Μπάιντεν έναντι του Τραμπ.

Ο Τραμπ δεν αναγνωρίζει μέχρι και σήμερα την ήττα του στις εκλογές του 2020 ενώ ο ίδιος και οι σύμμαχοί του έχουν διατυπώσει ψευδείς θεωρίες για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Η επίθεση στο Καπιτώλιο προκάλεσε καταδίκη τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και παγκοσμίως.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Σιβηρική πανώλη»: Το μυστήριο στη Ρωσία, ο φόβος για βιολογικά όπλα και το μάθημα από την Covid που δεν πήραμε ποτέ
Πόσο καλά προετοιμασμένος είναι ο πλανήτης για την επόμενη απρόβλεπτη απειλή από μια λοιμώδη νόσο - Η Ρωσία διαψεύδει τις πληροφορίες για δεύτερο κρούσμα πανώλης στη Σιβηρία
Επιστήμονας σε εργαστήριο
Η Ισπανία αποχαιρετά τη Μαρικάρμεν: Ένα λουλούδι κι ένα σημείωμα στην πόρτα του σπιτιού που δεν πρόλαβε να ξαναδεί
Πένθος και οργή για τον θάνατο της 87χρονης που έγινε σύμβολο του αγώνα ενάντια στη στεγαστική κρίση στην Ισπανία - Η έξωση που προκάλεσε μαζικές διασηλώσεις και οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών
Λουλούδια για την Μαρικάρμεν Αμπασκάλ
Υπόθεση κατασκοπείας στη Βρετανία: Μέλος του Βασιλικού Ναυτικού κατηγορείται ότι συγκέντρωνε απόρρητες πληροφορίες υπέρ ξένης δύναμης
Σε βάρος του 24χρονου Τέντι Γιανγκ απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες - Οι βρετανικές αρχές δεν έχουν κατονομάσει επισήμως τη συγκεκριμένη ξένη δύναμη, ωστόσο το Sky News αναφέρει ότι πρόκειται για τη Ρωσία, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί
Ναύτες στη Βρετανία