Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

ΗΠΑ: Οι αμβλώσεις παραμένουν νόμιμες στη Βόρεια Ντακότα – Αντισυνταγματικός ο νόμος, αποφάσισε η Πολιτεία

ΗΠΑ: Οι αμβλώσεις παραμένουν νόμιμες στη Βόρεια Ντακότα – Αντισυνταγματικός ο νόμος, αποφάσισε η Πολιτεία
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Νόμιμες παραμένουν – προς το παρόν – οι αμβλώσεις στην Πολιτεία της Βόρειας Ντακότα, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριό της απέρριψε σήμερα (16.3.2023) το ενδεχόμενο να αναβιώσει την απαγόρευσή τους, που σημαίνει ότι δεν θα ακολουθήσει την απόφαση αυτού των ΗΠΑ που ανέτρεψε τη νομοθεσία 50 ετών.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βόρειας Ντακότα για τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις είναι ότι η απαγόρευσή τους έρχεται σε σύγκρουση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης, εφόσον διακυβεύεται η ζωή ή η υγεία της μητέρας.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Ντριου Ράιλι, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της απαγόρευσης των αμβλώσεων, δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Από τη μεριά της, η πρόεδρος του Κέντρου Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων Νάνσι Νόρθαπ δήλωσε ότι «σήμερα, το δικαστήριο σταμάτησε ορθώς έναν από τους πιο ακραίους νόμους της χώρας που θα στερούσε από τους κατοίκους της Βόρειας Ντακότας την αναπαραγωγική ελευθερία τους». Η Νόρθαπ είχε προσφύγει κατά της απαγόρευσης εκ μέρους οργανώσεων που παρέχουν υπηρεσίες άμβλωσης.

Με βάση αυτήν τη σχεδόν καθολική απαγόρευση, ένας γιατρός θα μπορούσε να διωχθεί ποινικά εάν έκανε άμβλωση σε μια γυναίκα ακόμη και για να της σώσει τη ζωή. Για να μην καταδικαστεί, ο γιατρός θα έπρεπε να αποδείξει στο δικαστήριο ότι η άμβλωση ήταν αναγκαία για τη ζωή ή την υγεία της γυναίκας.

Ο νόμος είχε περάσει το 2007 αλλά παρέμενε «εν υπνώσει» – δηλαδή προβλεπόταν να ενεργοποιηθεί εάν και όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεπε την απόφαση-ορόσημο Roe v Wade με την οποία νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις σε όλη τη χώρα. Η απόφαση αυτή ανατράπηκε 15 χρόνια αργότερα, τον περασμένο Ιούνιο.

Οι πάροχοι αμβλώσεων μήνυσαν την Πολιτεία τον επόμενο μήνα, με το επιχείρημα ότι ο νόμος παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών στη ζωή, την ελευθερία, την ασφάλεια και την ευτυχία. Πολιτειακό δικαστήριο μπλόκαρε την εφαρμογή του νόμου, κρίνοντας ότι οι ενάγοντες πιθανότατα θα δικαιώνονταν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας συμφώνησε, απορρίπτοντας την απόπειρα του Ράιλι να αναβιώσει τον νόμο. Ο αρχιδικαστής Τζον Τζένσεν έγραψε στο σκεπτικό ότι το πολιτειακό Σύνταγμα ξεκάθαρα «εγγυάται το δικαίωμα στην άμβλωση για να διαφυλαχθεί η ζωή ή η υγεία της γυναίκας».

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Γκουτμάχερ, έναν ερευνητικό οργανισμό που στηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση, δώδεκα Πολιτείες έχουν απαγορεύσει την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το περασμένο καλοκαίρι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις