Κόσμος

ΗΠΑ: Παραδόθηκε ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλεχάντρο Τολέδο ενόψει της έκδοσής του στην πατρίδα του

Στις αρχές των ΗΠΑ παραδόθηκε χθες (21.4.2023) ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλεχάντρο Τολέδο, ο οποίος αναμένεται να εκδοθεί στην χώρα του.

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλεχάντρο, Τολέδο, παραδόθηκε χθες Παρασκευή σε δικαστήριο του Σαν Χοσέ των ΗΠΑ, αφότου δικαστής της Καλιφόρνιας διέταξε προ ημερών να τεθεί υπό κράτηση, κατόπιν της απόρριψης της προσφυγής για την αποτροπή της έκδοσής του στην πατρίδα του – την οποία η Λίμα ζητούσε από το 2018 και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ενέκρινε τον Φεβρουάριο.

Ο 77χρονος Τολέδο κατηγορείται από την περουβιανή δικαιοσύνη για διαφθορά. Φέρεται να έλαβε 20 εκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας (2001-2006) από τον βραζιλιάνικο κατασκευαστικό όμιλο Odebrecht με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων έργων.

Μετά την έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή του, το 2017, ο Τολέδο διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε συλληφθεί το 2019 στις ΗΠΑ, αφού εργάστηκε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, από το οποίο είχε πάρει διδακτορικό. Αρχικά φυλακίστηκε, κατόπιν του επιβλήθηκε κατ’ οίκον κράτηση στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ ήταν υποχρεωμένος να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης.

Εάν καταδικασθεί από την περουβιανή δικαιοσύνη, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτονται και υποστηρίζει ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης. Η εισαγγελέας Σιλβάνα Καριόν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal N ότι θεωρεί πως η έκδοση του Αλεχάντρο Τολέδο στο Περού θα ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς τριημέρου.

Ο Τολέδο αναμένεται να οδηγηθεί στη φυλακή όπου κρατούνται άλλοι δύο πρώην πρόεδροι του Περού, ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι και ο Πέδρο Καστίγιο. Είναι ένας από τους επτά πρώην προέδρους του Περού που έχουν καταδικαστεί ή βρεθεί αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις για διαφθορά.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη τους Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016), Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (2016-2018), Μαρτίν Βισκάρα (2018-2020) και Πέδρο Καστίγιο (2021-2022). Άλλος ένας πρώην πρόεδρος, ο Άλαν Γκαρσία, αυτοκτόνησε για να αποφύγει τη σύλληψη το 2019.

Η υπόθεση Odebrecht είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο βραζιλιάνικος κατασκευαστικός όμιλος είχε δωροδοκήσει πολιτικούς και επιχειρηματίες από 12 χώρες, δαπανώντας συνολικά σχεδόν 800 εκατομμύρια δολάρια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φάρμακο για το Πάρκινσον οδήγησε Βρετανό δικηγόρο σε υπεξαίρεση 600.000 λιρών και εθισμό σε πορνό, αντίκες και συνόδους πολυτελείας
Λίγα χρόνια μετά την καταδίκη του, αφαίρεσε τη ζωή του - Πώς ο δικηγόρος εθίστηκε στο σεξ και έκλεψε χιλιάδες λίρες λόγω του φαρμάκου - Ελλιπή ενημέρωση καταγγέλλει η σύζυγός του που θρηνεί και για τον γιο της ο οποίος επίσης αυτοκτόνησε
Άντριου
Ζελένσκι: Ούτε ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία δεν έχει γλυτώσει από τα ρωσικά χτυπήματα
«Το ελάχιστο που θέλουν είναι το Ντονμπάς, η περιφέρεια του Ντονέτσκ, 100% για να το παρουσιάσουν ως νίκη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η Ζιζέλ Πελικό αποκαλύπτει ότι οι δικηγόροι του συζύγου της θέλησαν να παρουσιάσουν τους βιασμούς της ως sex tape – «Αυτές ήταν σκηνές εγκλήματος»
Συγκλονίζει η ιστορία της Ζιζέλ Πελικό από τη Γαλλία που είχε πέσει θύμα βιασμού με τον άνδρα της να την ναρκώνει και να την εκδίδει...
Ζιζέλ Πελικό