Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε στέλεχος των Δημοκρατικών μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Τζον Κόνιερς σεξουαλική παρενόχληση
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ προκαλεί η παραίτηση του «πρεσβύτερου» της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τζον Κόνιερς. Το στέλεχος των Δημοκρατικών κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση.

Μετά τις καταγγελίες από γυναίκες συνεργάτες του για σεξουαλική παρενόχληση, ο Κόνιερς, ένα στέλεχος “κλειδί” των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του. Ήταν επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων.

Έρευνα

Την Τρίτη ξεκίνησε εσωτερική έρευνα από το Κογκρέσο με επίκεντρο το σημαίνον στέλεχος των Δημοκρατικών. Ο Κόνιερς εκλέγεται από το 1965 και πρωτοστάτησε στη μάχη υπέρ της αναγνώρισης των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.

Ο 88χρονος βουλευτής αρνήθηκε όσα του προσάπτουν. Σε ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε ότι «ανυπομονεί να δώσει εξηγήσεις» ενώπιον της επιτροπής Δεοντολογίας του σώματος.

«Όμως σκέφτηκα ότι η παρουσία μου, ως Δημοκρατικός, στην ανώτερη θέση στους κόλπους της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων δεν θα εξυπηρετούσε τις προσπάθειες που γίνονται όσο η έρευνα της επιτροπής Δεοντολογίας βρίσκεται σε εξέλιξη» εξήγησε ο βουλευτής, που εκλέγεται στο Ντιτρόιτ.

Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Ο Κόνιερς παραδέχθηκε ότι έδωσε το ποσό των 27.000 δολαρίων το 2015 σε μια πρώην συνεργάτιδά του στο κοινοβούλιο. Τον είχε κατηγορήσει ότι την απέλυσε διότι εκείνη απέρριψε τις ανάρμοστες προτάσεις του.

Την πληροφορία μετέδωσε τη Δευτέρα το Buzzfeed, όπως επίσης δηλώσεις πρώην συνεργατών και συνεργάτιδων του Τζον Κόνιερς, τις οποίες είχαν υπογράψει ενώ είχαν ορκιστεί το 2014. Περιέγραφαν τον τρόπο με τον οποίο ο βουλευτής παρενοχλούσε σεξουαλικά γυναίκες που εργάζονταν για εκείνον, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τις άγγιζε και με σεξουαλικό τρόπο.

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επιβεβαίωσε ότι λαμβάνει «πολύ σοβαρά υπόψη κάθε καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης».

«Όσο τεράστια κι αν είναι η συμβολή κάποιου, τίποτα δεν επιτρέπει την παρενόχληση» ανέφερε σε tweet.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις