Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ρατσιστικό παραλήρημα από συνοριοφύλακες στο Facebook

ΗΠΑ: Ρατσιστικό παραλήρημα από συνοριοφύλακες στο Facebook

Σε μυστική ομάδα στο Facebook οι συνοριοφύλακες έγραφαν ρατσιστικά σχόλια για τους μετανάστες αλλά και απειλές και σεξιστικά μηνύματα για μέλη του Κογκρέσου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ερευνούν μια «μυστική» ομάδα στο Facebook στην οποία μέλη της αμερικανικής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων αντάλλασσαν σεξιστικά σχόλια και απειλές εναντίον μεταναστών και μελών του Κογκρέσου, όπως αποκάλυψε σήμερα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ProPublica.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, η «μυστική» αυτή ομάδα δημιουργήθηκε το 2016 και διαθέτει 9.500 μέλη, ανάμεσά τους πρώην και νυν μέλη της αμερικανικής υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP).

Με όνομα «Είμαι 10-15», ο κωδικός που σημαίνει «αλλοδαπός υπό κράτηση», η ομάδα παρουσιάζεται ως ένα φόρουμ για «αστείες» και «σοβαρές» συζητήσεις για τη δουλειά τους στην CBP.

Όμως τα σχόλια των μελών είναι κυρίως ειρωνικά ή προσβλητικά, επισημαίνει ο ProPublica, ο οποίος δημοσίευσε και πολλά μηνύματα.

«Αν πεθάνει, πέθανε», έγραψε ένα μέλος μετά τον θάνατο τον Μάιο ενός 16χρονου μετανάστη σε κέντρο κράτησης στο Τέξας.

Χυδαιότητα και σεξισμός

Ένα άλλο μέλος πρότεινε να συγκεντρωθούν δωρεές για τον τελωνιακό που θα «είναι αρκετά γενναίος» ώστε να ρίξει ένα μπουρίτο στις βουλευτίνες των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάσιο- Κορτές και Βερόνικα Εσκομπάρ, στη διάρκεια της επίσκεψής τους χθες Δευτέρα στο κέντρο κράτησης της CBP στο Κλιντ του Τέξας.

Οι δύο βουλευτίνες είναι στόχος χυδαίων και σεξιστικών σχολίων, ενώ κάποιο μέλος της ομάδας έχει αναρτήσει μια παραποιημένη φωτογραφία της Οκάσιο- Κόρτες που την δείχνει να επιδίδεται σε μια σεξουαλική πράξη.

Η Οκάσιο- Κόρτες έχει συγκρίνει αυτά τα κέντρα κράτησης μεταναστών της CBP με «στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Άλλο μήνυμα στην ομάδα αμφισβητεί την αυθεντικότητα της φωτογραφίας που παρουσιάζει τον μετανάστη που πνίγηκε πριν λίγες ημέρες μαζί με το μικρό κοριτσάκι του στα νερά του Ρίο Γκράντε. Η φωτογραφία αυτή προκάλεσε σοκ και οργή τόσο στο Μεξικό όσο και τις ΗΠΑ.

«Έχετε ξαναδεί τόσο καθαρά πτώματα πνιγμένων;», διερωτάται ο συντάκτης του μηνύματος, εκτιμώντας ότι η φωτογραφία είναι παραποιημένη.

«Ανάρμοστα και ανήθικα μηνύματα»

Η επικεφαλής της CBP Κάρλα Πρόβοστ επέκρινε τα μηνύματα αυτά, τα οποία τα χαρακτήρισε «εντελώς ανάρμοστα» και «αντίθετα στην τιμή και την ηθική» των πρακτόρων της υπηρεσίας.

Ο Μάθιου Κλάιν, αναπληρωτής επιθεωρητής της CBP, δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει ξεκινήσει έρευνα για την ομάδα αυτή, η οποία παραβιάζει τον κώδικα συμπεριφοράς της υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι κάποια μέλη της CBP ενδέχεται να είναι μέλη της ομάδας, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τον ρόλο που ίσως έχουν σε αυτή.

Από την πλευρά της η βουλευτίνα των Δημοκρατικών Οκάσιο-Κόρτες σχολίασε στο Τwitter: «Η CBP έχει συνολικά 20.000 μέλη στις ΗΠΑ. 9.500 –σχεδόν τα μισά—ανήκουν σε αυτή τη μυστική, ρατσιστική και βίαιη ομάδα του Facebook. Απειλούν να βιαιοπραγήσουν εναντίον μελών του Κογκρέσου. Πώς, κατά τη γνώμη σας, θα φερθούν σε παιδιά και οικογένειες που κρατούνται σε κλουβιά;».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις