Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

ΗΠΑ σε Τουρκία: Διαβάστε καλά το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία

Τουρκία Συρία ΗΠΑ Αφρίν

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι ίσως στο χειρότερό τους σημείο. Οι αιτίες πολλές. Η τελευταία έχει να κάνει με την Αφρίν.

Οι ΗΠΑ έστειλαν σαφές μήνυμα στην Άγκυρα για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Αφρίν. Εκεί όπου ο Ερντογάν θέλει να “εξαφανίσει” τους Κούρδους της Συρίας. Μόνο που αυτοί είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ…

Η Ουάσινγκτον, σε μια ακόμη απόδειξη της ενόχλησης προς την Άγκυρα, κάλεσε την Τουρκία να… διαβάσει το πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία. Μια απόφαση που καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε παύση των εχθροπραξιών ενός του εδάφους της Συρίας. Και αυτό αφορά και την Τουρκία…

«Ενθαρρύνω την Τουρκία να διαβάσει αυτό το ψήφισμα, το ομόφωνα συμφωνημένο ψήφισμα του Σαββάτου», δήλωσε νόημα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

«Δείτε τον χάρτη…»

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ έγινε ως ένα σημείο και… ειρωνική. Και κάλεσε την Τουρκία εκτός από την απόφαση του ΟΗΕ να “διαβάσει” και έναν χάρτη στη Συρία. Για να διαπιστώσει πως αν κάποιος κοιτάξει τον χάρτη θα διαπιστώσει πως το Αφρίν βρίσκεται εντός της Σύριας. Και άρα, η συγκεκριμένη περιοχή συμπεριλαμβάνεται στην προσωρινή ανακωχή που προβλέπει το ψήφισμα του ΟΗΕ.

Η Απόφαση 2401, που εγκρίθηκε ομόφωνα το Σάββατο από τα δεκαπέντε κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλεί να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες σε όλη την επικράτεια της Συρίας.

Το… παραθυράκι

Το ψήφισμα αφήνει ωστόσο περιθώριο για την συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που συνδέονται με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, καθώς δεν προβλέπει κατάπαυση του πυρός για τις επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων τζιχαντιστικών ομάδων και οργανώσεων (Ισλαμικό Κράτος , Αλ Κάιντα/Αλ Νούσρα).

Οι εν λόγω «οντότητες» ορίζονται από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Γι’ αυτό η Νάουερτ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως οι εξαιρέσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για την περίπτωση του Αφρίν.

«Πιστεύω ότι το ψήφισμα ήταν σαφές με την ονομασία των ομάδων που θεωρούνται απαλλαγμένες από την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε.

Η Τουρκία το… χαβά της

Παρόλα αυτά, ο τουρκικός στρατός φαίνεται πως συνεχίζει απρόσκοπτα την πολεμική του δραστηριότητα στην Αφρίν, παραβιάζοντας το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι είναι ανάγκη η παύση των εχθροπραξιών να γίνει «αμέσως και πλήρως σεβαστή», ξεκαθαρίζοντας πως η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα «στο σύνολο του συριακού εδάφους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις