Κόσμος

ΗΠΑ: Στέλνουν στην Ινδονησία 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna

Οι ΗΠΑ θα στείλουν τέσσερα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna για την Covid-19 στην Ινδονησία καθώς η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, δήλωσε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στην υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας.

Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με την Ρέτνο Μαρσούντι, ο Τζέικ Σάλιβαν τόνισε ότι οι δόσεις του εμβολίου θα αποσταλούν «το συντομότερο δυνατό», μέσω της παγκόσμιας πρωτοβουλίας κατανομής των εμβολίων Covax, υπογράμμισε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι η δωρεά «τονίζει την υποστήριξη των ΗΠΑ στον λαό της Ινδονησίας καθώς αυτός πολεμά την ραγδαία άνοδο του αριθμού κρουσμάτων της Covid-19».

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης τα σχέδια των ΗΠΑ για αύξηση της βοήθειας στις ευρύτερες προσπάθειες της Ινδονησίας να αντιμετωπίσει την πανδημία, επισημαίνει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Η Ινδονησία, η τέταρτη πιο πολυπληθή χώρα παγκοσμίως, μάχεται ενάντια σε ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα του νέου κορονοϊού στην Ασία. Η χώρα έχει καταγράψει ρεκόρ νέων λοιμώξεων τις οκτώ από τις τελευταίες 12 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων 25.830 κρουσμάτων την Παρασκευή και 539 θανάτων.

Η Ινδονησία βασίζεται μέχρι σήμερα κυρίως στο κινέζικο εμβόλιο της Sinovac, αλλά προσπαθεί να επεκτείνει τις πηγές εφοδιασμού της.

Η Πένι Κ. Λουκίτο, επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων της Ινδονησίας, ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι η υπηρεσία ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna για κατεπείγουσα χρήση.

Η Ουάσινγκτον ανταγωνίζεται με το Πεκίνο για να εμβαθύνει τη γεωπολιτική της επιρροή μέσω της αποκαλούμενης διπλωματίας εμβολίων, αν και υποστηρίζει ότι δεν διανέμει εμβόλια για να εξασφαλίσει εύνοιες ή να αποσπάσει παραχωρήσεις, αλλά για να σώσει ζωές και να τερματίσει την πανδημία.

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε τον περασμένο μήνα να διανείμει παγκοσμίως μια αρχική ποσότητα 80 εκατομμυρίων εμβολίων που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχιών για τις ανισότητες στα ποσοστά εμβολιασμών μεταξύ των προηγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια χορήγησης εμβολίων σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας – τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, το Λάος, την Παπούα Νέα Γουινέα και την Καμπότζη.

Έχει επίσης γνωστοποιήσει ότι θα αγοράσει 500 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer/BioNTech για τα διανείμει στην Αφρικανική Ένωση και σε 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισόδημα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του 56χρονου ορειβάτη με ελικόπτερο στο Αγρίνιο
Ο 56χρονος Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας αφού απεγκλωβίστηκε από το δύσβατο σημείο, φέροντας τραύματα στο σώμα του μεταφέρθηκε με Super Puma στο νοσοκομείο του Ρίου
Αγρίνιο
Τραμπ στη Wall Street Journal: «Θα καταστρέψω τα εργοστάσια ενέργειας του Ιράν, εάν δεν ανοίξουν τα Στενά»
«Βρισκόμαστε σε πολύ ισχυρή θέση και η συγκεκριμένη χώρα θα χρειαστεί 20 χρόνια για να ανοικοδομηθεί, αν είναι τυχερή, αν εξακολουθεί να υπάρχει ως χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
REUTERS
Χάος στον Λίβανο: Έντεκα νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις σε Τζνα και Χαρφάτα, ανάμεσά τους και παιδιά – Πάνω από 30 τραυματίες
Το Ισραήλ σκοπεύει να θέσει υπό τον έλεγχό του μια «ζώνη ασφαλείας» σε βάθος 30 χλμ εντός του εδάφους του Λιβάνου, ενώ έχει εκδώσει εντολές εκκένωσης που καλύπτουν περίπου το 15% του λιβανέζικου εδάφους
Λίβανος
Η βασιλική οικογένεια στην λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα – Η εντυπωσιακή Κέιτ Μίντλετον και o πρίγκιπας Τζορτζ που ψήλωσε
Πρόκειται για την πρώτη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα στην οποία είναι παρούσα η Κέιτ Μίντλετον εδώ και 2 χρόνια, από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο - Οι απουσίες που δεν πέρασαν απαρατήρητες
Η Κέιτ Μίντλετον, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και τα παιδιά τους, Σάρλοτ, Τσορτζ και Λούι
Η Τεχεράνη υπόσχεται «τα ίδια αντίποινα» σε οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση – Ο Τραμπ αναμένει συμφωνία με το Ιράν τις επόμενες μέρες, όχι εβδομάδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει να απειλεί την Τεχεράνη., ενώ σε συνέντευξη στο Fox News, τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Δευτέρα, ενώ νωρίτερα σε ανάρτησή του προειδοποίησε ότι θα «εξαπολύσει την κόλαση»
Λίβανος
5