Άγνωστη η «τύχη» του TikTok μετά την ψήφιση του νόμου στις ΗΠΑ που θέλει την κινέζικη μητρική εταιρεία ByteDance να πουλήσει την πλατφόρμα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2025.
Το TikTok προσπάθησε χθες Δευτέρα (16.09.2024) να πείσει το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ πως ο συγκεκριμένος νόμος που είναι αντισυνταγματικός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πλατφόρμα έχει «φτάσει» ως το Κογκρέσο καθώς κατηγορείται πως επιτρέπει στις κινεζικές αρχές να συγκεντρώνουν δεδομένων Αμερικάνων χρηστών.
Το νομοσχέδιο που στράφηκε κατά η γνωστή πλατφόρμα, επικυρώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και στην περίπτωση που η εταιρεία δεν πουλήσει την εφαρμογή, αυτή τότε θα απαγορευτεί στις Πολιτείες.
Η ByteDance με τη σειρά της δηλώνει πως δεν σκοπεύει να πουλήσει την εφαρμογή και ζητά από τη δικαιοσύνη να επανεξετάσει την υπόθεση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αυτός ο νόμος είναι χωρίς προηγούμενο και οι επιπτώσεις του θα είναι συγκλονιστικές», είπε στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο δικηγόρος του TikTok, Άντριου Πίνκους.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Κογκρέσο στοχοθέτησε ξεκάθαρα έναν αμερικανικό οργανισμό απαγορεύοντάς του τον λόγο και τον λόγο 170 εκατομμυρίων Αμερικανών», πρόσθεσε.
Αν και το συγκεκριμένο επιχείρημα ήταν πολύ δυνατό, δεν φαίνεται να έπεισε τους τρεις δικαστές του δικαστηρίου της Κολούμπια οι οποίοι τόνισαν πως το μεγαλύτερο μέρος της εταιρείας ανήκε σε Κινέζο μέτοχο.
Κρατώντας τις «ισορροπίες» οι δικαστές ρώτησαν και τον δικηγόρο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ντάνιελ Τένι, σχετικά με το ενδεχόμενο η απαγόρευση της πλατφόρμας να παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος, που προστατεύει το δικαίωμα στην έκφραση.
Ο δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης απάντησε πως το TikTok ελέγχεται από μία κινέζικη εταιρεία, για την οποία δεν μπορεί να ισχύσει η προστασία του δικαιώματος στην έκφραση, όπως αυτή ορίζεται από το αμερικανικό δίκαιο.
«Το γεγονός πως η πλατφόρμα ανήκει σε κινεζική εταιρεία αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια λόγω της πρόσβασης που έχει αυτή σε τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων Αμερικανών», είπε.
Σε άλλο σημείο ο Τένι τόνισε πως η Κίνα μπορεί να χειραγωγεί κρυφά τους Αμερικανούς μέσω των πληροφοριών που καταναλώνουν μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής.
«Το Σύνταγμα είναι με το μέρος μας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο νόμος θα προκαλέσει το κλείσιμο του TikTok ως τις 19 Ιανουαρίου 2025», αναφέρει στην προσφυγή της το TikTok.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τόνισε πως ο νόμος αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας και όχι ελευθερίας έκφρασης.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η ByteDance ενδέχεται να συμμορφώνεται – και συμμορφώνεται ήδη— στα αιτήματα της κινεζικής κυβέρνησης να της παρέχει στοιχεία για τους Αμερικανούς χρήστες αλλά το TikTok αρνείται τις κατηγορίες αυτές.
Πολιτικό ζήτημα το TikTok
Αν και το 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν υπέρ της απαγόρευσης του TikTok, το 2021 άλλαξε γνώμη.
«Όλοι όσοι θέλουν να σώσουν το TikTok στην Αμερική, να ψηφίσουν Τραμπ», δήλωσε σε βίντεο που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα.
Η αντίπαλος του για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις, έχει κανονικά λογαριασμό στο TikTok και το χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί με τους νέους ψηφοφόρους της.