Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

ΗΠΑ: Σύγκρουση πολεμικών ελικοπτέρων στο Κεντάκι

ΗΠΑ: Σύγκρουση πολεμικών ελικοπτέρων στο Κεντάκι

Δυο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ συνετρίβησαν κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης περίπου στις 10 βράδυ (τοπική ώρα) της Τετάρτης (29.03.2023) 

Τα δυο ελικόπτερα του στρατού των ΗΠΑ ήταν τύπου HH-60 Black Hawk και έπεσαν στην κομητεία Τριγκ του Κεντάκι, κοντά στη στρατιωτική βάση Fort Campbell, ανέφεραν αξιωματούχοι σε ανακοίνωσή τους. Όλα έγιναν σε μία άσκηση ρουτίνας. 

Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 9, σύμφωνα με εκπροσώπους της αμερικανικής αεροπορίας. Τα ελικόπτερα αναφέρεται ότι έχουν συντριβεί σε αγροτική περιοχή.

Η βάση, που βρίσκεται στα σύνορα Κεντάκι-Τενεσί, 60 μίλια βορειοδυτικά του Νάσβιλ, φιλοξενεί την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και την 160η Μεραρχία Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων.

Εικόνες από τα συντρίμμια: 

https://twitter.com/yugan___/status/1641321131708674050

Η τύχη των χειριστών δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται δηλώσεις εκπροσώπου του αμερικανικού Στρατού. 

«Η κατάσταση των μελών του πληρώματος είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Nondice Thurman, εκπρόσωπος του Γραφείου Δημοσίων Υποθέσεων του Fort Campbell. «Η διοίκηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στη φροντίδα των στρατιωτικών και των οικογενειών τους», συμπλήρωσε. 

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης της πολιτείας, Andy Beshear, έκανε λόγο για «σκληρά νέα».

«Θα μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες όταν είναι διαθέσιμες. Παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους», πρόσθεσε ο Beshear.

Τα ελικόπτερα Black Hawk της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας βρίσκονταν σε «αποστολή ρουτίνας στο πλαίσιο εκπαίδευσης» όταν συνετρίβη περίπου στις 22:00 τοπική ώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τοπικά μέσα αναφέρουν, από την πλευρά τους, ότι το περιστατικό συνέβη περίπου στις 21:35 τοπική ώρα (01:35 GMT).

Τα HH-60, μια τροποποιημένη έκδοση του ελικοπτέρου Black Hawk, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αεροπορικές επιθέσεις, ιατρικές εκκενώσεις και άλλους σκοπούς, σύμφωνα με τον Στρατό.

Το 2018, επτά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν ένα HH60 συνετρίβη στο Ιράκ. Στρατιωτική έρευνα αργότερα διαπίστωσε ότι, ως αποτέλεσμα ενός λάθους του πιλότου, το ελικόπτερο είχε χτυπήσει ένα χαλύβδινο καλώδιο που ήταν τεντωμένο οριζόντια ανάμεσα σε δυο κτήρια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις