Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

ΗΠΑ: Συγχωνεύουν το προξενείο για τους Παλαιστίνιους με την ισραηλινή πρεσβεία στο Ιερουσαλήμ!

ΗΠΑ: Συγχωνεύουν το προξενείο για τους Παλαιστίνιους με την ισραηλινή πρεσβεία στο Ιερουσαλήμ!
Φωτογραφία Reuters

Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να υλοποιήσει μια ειλημμένη απόφαση και να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ είχε προκαλέσει χάος. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έμαθε απ’ όσα έγιναν…

Αποφάσισε λοιπόν να συγχωνευθεί το προξενείο στην Ιερουσαλήμ που εξυπηρετεί τους Παλαιστίνιους με την πρεσβεία του Ισραήλ! Αυτό ανακοίνωσε ήδη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και πλέον όλοι περιμένουν τις νέες οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά της Παλαιστινιακής ηγεσίας.

Η απόφαση να υπάρχει μόνο μία αμερικανική διπλωματική αποστολή, που θα εξυπηρετεί το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Και αναμενόταν να εφαρμοστεί στις αρχές Μαρτίου, όπως κι έγινε.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν πρακτικά διακοπεί μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2017, και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία.

Το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ παραμένει ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Οι περισσότερες ξένες πρεσβείες είναι εγκατεστημένες στο Τελ Αβίβ, για να μην προδικαστεί το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, που πάντως έχουν ανασταλεί εδώ και χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις