Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

ΗΠΑ: Το CDC συνιστά τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson

ΗΠΑ: Το CDC συνιστά τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Σύμφωνα με τo δίκτυο CBS, μια ομάδα συμβούλων του CDC (Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) υπερψήφισε την Παρασκευή τη συνέχιση της χρήσης του εμβολίου Janssen Johnson & Johnson για προστασία από τον κορονοϊό.

Τα εμβόλια ωστόσο, αναμένεται να συνοδεύονται από μια νέα προειδοποίηση σχετικά με αυξημένο κίνδυνο σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων για ενήλικες γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Ένας ομοσπονδιακός αξιωματούχος υγείας είπε στην επιτροπή την Παρασκευή ότι οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν μόλις ο διευθυντής του CDC εγκρίνει τις συστάσεις του και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δημοσιεύει μια ενημέρωση σχετικά με την άδεια έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο.

Συνολικά τρεις γυναίκες πέθαναν από τη διαταραχή πήξης μετά τη λήψη του εμβολίου Janssen, από τις 16 περιπτώσεις όπως το σύνολο στις γυναίκες στις ΗΠΑ, δήλωσε το CDC στην επιτροπή συμβούλων του την Παρασκευή. Επτά παραμένουν στο νοσοκομείο και πέντε έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Οι περισσότεροι ήταν κάτω των 50 ετών.

Ένας άνδρας διαγνώστηκε επίσης με τα ίδια συμπτώματα αφού έλαβε το εμβόλιο στις κλινικές δοκιμές Johnson & Johnson.

Click4More: Εμβόλιο Johnson & Johnson: FDA και CDC ζητούν την διακοπή των εμβολιασμών στις ΗΠΑ

Οι περιπτώσεις αποτελούν ένα μικρό «κομμάτι» των περισσότερων από 8 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν δοθεί, σύμφωνα με στοιχεία του CDC που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της συνιστώμενης παύσης, δόθηκαν τουλάχιστον 170.338 λήψεις Johnson & Johnson και άλλα 9,6 εκατομμύρια δόσεις που είχαν παραδοθεί σε δικαιοδοσίες δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Η συνέχιση του εμβολίου Janssen για όλους τους ενήλικες θα μπορούσε να αποτρέψει 600 έως 1.400 θανάτους από το COVID-19, εκτιμά το CDC, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε 26 έως 45 από τις περιπτώσεις πήξης του αίματος. Η υπηρεσία προέβλεψε ότι ο εμβολιασμός όλων των Αμερικανών που είναι πρόθυμοι ν κάνουν το εμβόλιο θα μπορούσε να καθυστερήσει έως και δύο εβδομάδες εάν οι εμβολιασμοί δεν αρχίσουν για όλους τους ενήλικες.

Πηγή: cbsnews

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις