Κόσμος

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αναστέλλει απελάσεις Βενεζουελάνων μεταναστών που ζητούσε ο Τραμπ με νόμο του 18ου αιώνα

Ο Νόμος περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798 είχε χρησιμοποιηθεί μόνο εν καιρώ πολέμου, ιδίως κατά Ιαπώνων και Γερμανών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Δεν έκανε το χατήρι του Ντόναλντ Τραμπ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, καθώς ανέστειλε σήμερα (19.04.2025) την απέλαση με βάση νόμο του 18ου αιώνα Βενεζουελάνων μεταναστών που για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε τον περασμένο μήνα το νόμο περί αλλοδαπών εχθρών του 1798 για να συλλάβει μετανάστες από τη Βενεζουέλα που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της συμμορίας Τρεν δε Αράγουα (Tren de Aragua), πριν τους απελάσει σε φυλακή υψηλής ασφάλειας του Ελ Σαλβαδόρ.

«Η κυβέρνηση έχει εντολή να μην απομακρύνει κανένα μέλος από αυτή την κατηγορία κρατουμένων από τις ΗΠΑ μέχρις ότου υπάρξει νεότερη απόφαση αυτού του Δικαστηρίου», ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια επείγουσας προσφυγής από δικηγόρους που ειδικεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να σταματήσουν την απέλαση μεταναστών που αυτή τη στιγμή κρατούνται σε εγκαταστάσεις στο Τέξας.

Η οργάνωση για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU (American Civil Liberties Union) ανέφερε στην επείγουσα προσφυγή της χθες βράδυ ότι η ομάδα των Βενεζουελάνων που κρατούνται στο Τέξας ενημερώθηκε ότι θα «απελαθούν άμεσα» βάσει του νόμου περί αλλοδαπών εχθρών.

Οι δικηγόροι αρκετών Βενεζουελάνων που έχουν ήδη απελαθεί δήλωσαν ότι οι πελάτες τους δεν είναι μέλη της Tren de Aragua, δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα και ότι στοχοποιούνται κυρίως λόγω των τατουάζ που έχουν.

Ο Νόμος περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798 είχε χρησιμοποιηθεί μόνο εν καιρώ πολέμου, ιδίως κατά Ιαπώνων και Γερμανών υπηκόων σε αμερικανικό έδαφος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την Τετάρτη, δικαστής στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «αγνόησε σκοπίμως» την απόφασή του να απαγορεύσει την απέλαση μεταναστών με βάση αυτό τον νόμο, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει «εύλογη αιτία» για να κατηγορήσει την κυβέρνηση Τραμπ για ασέβεια προς το δικαστήριο.

Στις 15 Μαρτίου, ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζέιμς Μπόσμπεργκ απαγόρευσε στην κυβέρνηση να απελάσει μετανάστες επικαλούμενη αποκλειστικά τον νόμο του 1798.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ήρε την απαγόρευση αυτή στις 8 Απριλίου. Έκρινε ωστόσο ότι τα πρόσωπα που απελαύνονται βάσει του νόμου αυτού θα μπορούν να έχουν τη «δυνατότητα αμφισβήτησης» της απομάκρυνσής τους από τη χώρα.

Η ACLU ανέφερε στην προσφυγή της ότι οι μετανάστες στο Τέξας κινδυνεύουν «να απελαθούν από τις ΗΠΑ χωρίς προειδοποίηση ή την ευκαιρία να εισακουσθούν». «Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη μπει σε λεωφορεία, προφανώς με προορισμό το αεροδρόμιο», ανέφερε η οργάνωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τζόρτζιο Αρμάνι: Σήμερα το στερνό αντίο στον μεγάλο σχεδιαστή μόδας – Θα ταφεί στο χωριό του δίπλα στην οικογένειά του
Το Μιλάνο θα τιμήσει ξανά τον Τζόρτζιο Αρμάνι, στις 28 Σεπτεμβρίου, με μια επίδειξη μόδας στο Palazzo Brera που θα είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια του οίκου Αρμάνι
Τζόρτζιο Αρμάνι
Φρικιαστικό βίντεο από δολοφονία Ουκρανής στη Βόρεια Καρολίνα: Την σκοτώνει με σουγιά μέσα σε τρένο και φεύγει περπατώντας
Γνωστός στις αρχές ο 35χρονος δράστης - Συνελήφθη λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία της κοπέλας που μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να γλιτώσει από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Τρένο
14
Μετά την «τελευταία προειδοποίηση» στη Χαμάς ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για εκεχειρία
Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με αντάλλαγμα μια «σαφή ανακοίνωση για τον τερματισμό του πολέμου» και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον θύλακα
Ντόναλντ Τραμπ