Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ακύρωσε το αμφιλεγόμενο νόμο για τις αμβλώσεις

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ακύρωσε το αμφιλεγόμενο νόμο για τις αμβλώσεις

Μια μεγάλη νίκη σε όσους εναντιώνονται στις αμβλώσεις προσέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αφού το βράδυ της Τετάρτης δεν ανέστειλε το σχετικό νόμο που είχε τεθεί σε εφαρμογή μόλις λίγες ώρες πριν στο Τέξας. Ο νόμος απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας.

Ωστόσο, το κορυφαίο όργανο της δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν αποφάνθηκε πάντως για το κατά πόσον ο νόμος για τις αμβλώσεις είναι συνταγματικός. Το Δικαστήριο επικαλέστηκε «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα», ενώ εμφανίστηκε διχασμένο αφού τέσσερα από τα εννέα μέλη του εναντιώθηκαν στη συγκεκριμένη απόφαση.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτό, καθώς ο νόμος, που πρακτικά απαγορεύει το 85 ως 90% των αμβλώσεων, παραμένει σε ισχύ στην πολιτεία.

Δεν είχε επιβληθεί ποτέ τέτοια απαγόρευση σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από το 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, καθιστώντας συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις