Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο εκπέμπει περισσότερα “αέρια του θερμοκηπίου” από την… Πορτογαλία!

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο εκπέμπει περισσότερα “αέρια του θερμοκηπίου” από την… Πορτογαλία!
twitter

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, με τις πολυσχιδείς στρατιωτικές δραστηριότητες του, εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και άλλα “αέρια του θερμοκηπίου” από ό,τι ολόκληρες ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία ή η Σουηδία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη.

Το 2017, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ εκτιμάται ότι είχε εκπομπές περίπου 59 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, γεγονός που – αν ήταν χώρα – θα το κατέτασσε στην 55η θέση στον κόσμο, πάνω από την 57η Πορτογαλία (εκπομπές 57 εκατομμυρίων μετρικών τόνων το 2017) και την 65η Σουηδία (42 εκατ. μετρικοί τόνοι) και όχι πολύ κάτω από την 47η Ελλάδα (76 εκατ. μετρικοί τόνοι), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Άτλαντα Άνθρακα. Η Κίνα είναι η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές “αερίων του θερμοκηπίου” και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νέτα Κρόφορντ του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, σύμφωνα με το Reuters, υπολόγισαν ότι η χρήση και μετακίνηση στρατευμάτων και οπλικών συστημάτων ανά την υφήλιο παράγει περίπου το 70% των εκπομπών του Πενταγώνου, κυρίως λόγω των καυσίμων για τα πολεμικά αεροπλάνα και τα πλοία των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο, σε έκθεσή του στο Κογκρέσο, έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή “ζήτημα εθνικής ασφάλειας” για τις ΗΠΑ, καθώς μπορεί να κάνει τον κόσμο πιο ασταθή και πιο επιρρεπή σε πολέμους. Αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, το ίδιο “έχει πολλά περιθώρια ακόμη για να μειώσει τις δικές του εκπομπές”.

Πεντάγωνο – ΗΠΑ: Ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως

Το Πεντάγωνο διατηρεί πάνω από 560.000 κτίρια στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, μεταξύ άλλων περίπου 500 βάσεις και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι ενεργειακές ανάγκες αυτών των κτιρίων ευθύνονται για το 40% των εκπομπών διοξειδίου και λοιπών “αερίων του θερμοκηπίου”, ενώ το υπόλοιπο 60% προέρχεται από τις επιχειρήσεις και εν γένει τις στρατιωτικές δραστηριότητες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Μέσα σε έναν χρόνο το υπουργείο Άμυνας καταναλώνει πάνω από 86 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μόνο για επιχειρησιακούς σκοπούς.

Τα αεροσκάφη είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Για παράδειγμα, ένα βομβαρδιστικό “Στελθ Β – 2” καίει σχεδόν 4,3 γαλόνια αεροπορικών καυσίμων ανά μίλι και εκπέμπει πάνω από 250 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα για μια διαδρομή 6.000 μιλίων. Το αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού με καύσιμα “KC – 135R” καταναλώνει περίπου 4,9 γαλόνια ανά μίλι.

Μια και μόνο αποστολή δαπανά τεράστιες ποσότητες καυσίμων. Το 2017 δύο βομβαρδιστικά “Β – 2Β” και 15 ιπτάμενα “τάνκερ” ταξίδεψαν πάνω από 12.000 μίλια από τη βάση τους στις ΗΠΑ για να βομβαρδίσουν στόχους του ISIS στη Λιβύη, σκοτώνοντας περίπου 80 ισλαμιστές. Μόνο τα Β – 2 (χωρίς τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού) έκαναν εκπομπές περίπου 1.000 μετρικών τόνων “αερίων του θερμοκηπίου”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις