Κόσμος

ΗΠΑ: Το σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση καταργεί δικαιώματα χωρών

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη μετανάστευση που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη... κατήγγειλαν οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως έχει ως στόχο "να ενισχυθεί η παγκόσμια διακυβέρνηση σε βάρος του κυριαρχικού δικαιώματος των κρατών να διαχειρίζονται το σύστημα μετανάστευσης".
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο λεπτομερές, πολυσέλιδο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Ουάσινγκτον υπενθυμίζει ότι αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις το 2017 επειδή οι στόχοι του Παγκόσμιου Συμφώνου είναι “ασύμβατοι με το αμερικανικό δίκαιο, την πολιτική και τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού”.

“Οι αποφάσεις για την ασφάλεια των συνόρων, για το ποιος θα εγκατασταθεί νόμιμα ή θα λάβει την υπηκότητα, είναι μεταξύ των σημαντικότερων κυριαρχικών αποφάσεων που λαμβάνει μια χώρα”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Δεν είναι επομένως δυνατόν να τεθούν “υπό διαπραγμάτευση στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμφωνίας”.

Αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι μετανάστες στην οικοδόμηση των ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι “δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα Σύμφωνο ή μια διαδιαδικασία που επιβάλει ή έχει τη δυνατότητα να επιβάλει διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, κανονισμούς  ή δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να είναι αντίθετοι με τη δυνατότητά μας να λαμβάνουμε αποφάσεις προς το συμφέρον του έθνους και των πολιτών μας”.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ δραστηριοποιήθηκαν έντοντα τους τελευταίους μήνες προκειμένου να προωθήσουν τη θέση τους σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο με πολλές άλλες χώρες, ιδίως της ανατολικής Ευρώπης. Μολονότι το Σύμφωνο υιοθετήθηκε τον Ιούλιο από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ πλην των ΗΠΑ, πολλές χώρες (Αυστραλία, Ελβετία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ιταλία, Αυστρία) ανακοίνωσαν στη συνέχεια ότι αποχωρούν ή ότι παγώνουν τη συμμετοχή τους σ’ αυτό.

Πάντως, παρά τις αναταράξεις άνευ προηγουμένου που προκάλεσε το Παγκόσμιο Σύμφωνο, περισσότερες από 100 χώρες αναμένεται να το επικυρώσουν στη σύνοδο του Μαρακές, την Δευτέρα και την Τρίτη. Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρεκόρ Γκίνες με 5.000 χορευτές στην Τουρκία – Ο ποντιακός χορός παρουσιάστηκε ως «τουρκικός»
Το θέμα είναι βέβαια ότι οι Τούρκοι χαρακτήρισαν τον ποντιακό ως μέρος της τουρκικής παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς τους με τα μέσα της χώρας να δίνουν έκταση στο θέμα
Τούρκοι χορεύουν ποντιακό χορό
Τρεις πυροσβέστες νεκροί στο Κολοράντο – Τεράστιες φωτιές στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ
Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι, η παρατεταμένη ξηρασία και το περιορισμένο χιονοκάλυμμα του χειμώνα ευνοούν την ακραία εξάπλωση των πυρκαγιών και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων εστιών
Φωτιά στο Κολοράντο
Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες μετά τους σεισμούς στη Βενεζουέλα - Εξαγριωμένοι πολίτες ανάγκασαν στρατιώτες να σκάψουν στα ερείπια
Δύο 11χρονοι και ένας πατέρας με τον έφηβο γιο του ανασύρθηκαν ζωντανοί 4 ημέρες μετά την καταστροφή - Δείτε βίντεο από τις δραματικές διασώσεις
  MIGUEL MEDINA
Axios: Συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν για προσωρινό τερματισμό των επιθέσεων – Συνάντηση αντιπροσωπιών στο Κατάρ την Τρίτη
Οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών αντάλλαξαν χτυπήματα τις τελευταίες ημέρες κι αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, με τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ να βρίσκεται στο επίκεντρο
Διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν