Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

ΗΠΑ – Τουρκία: “Πάγος” μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν!

ΗΠΑ

Συνεχίζεται η διπλωματική κρίση που… μαστίζει ΗΠΑ και Τουρκία! Οι συλλήψεις του Ερντογάν, η οργή του Τραμπ και στην μέση το… State Department!

ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται στα… μαχαίρια! Η μία χώρα κλείνει την πόρτα… στην άλλη με εκατέρωθεν αναστολές στην χορήγηση βίζας. Κι ενώ οι σχέσεις Ερντογάν – Τραμπ… δοκιμάζονται, ο Λευκός Οίκος δίνει την δική του “εσωτερική” εκδοχή.

Τουρκία

ΗΠΑ – Τουρκία… στα άκρα μετά τις συλλήψεις Ερντογάν!

Εκπρόσωπος του State Department, για την ακρίβεια, δήλωσε το εξής: Ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία πήρε την απόφαση να αναστείλει την χορήγηση βίζας σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο και το State Depratment.

Οι πρέσβεις μας συνηθίζουν να μην παίρνουν αποφάσεις μονομερώς“, είπε η Heather Nauert σε δημοσιογράφους.

“Η απόφαση πάρθηκε σε συνεργασία με το State Department. Επίσης με τον Λευκό Οίκο αλλά και την NSC (σ.σ. Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας).

Την Κυριακή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως αναστέλουν την χορήγηση βίζας σε όλους τους μη-μετανάστες για αμερικανικές αποστολές στην Τουρκία. Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον πήρε ακριβώς την ίδια απόφαση. Τα… αντίποινα, μάλιστα, ήρθαν με μια γεναία δόση ειρωνείας…

Η Nauert σημείωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ ήταν “πολύ απογοητευμένες” από τις συλλήψεις στις οποίες προχώρησαν οι τουρκικές Αρχές σε δύο εργαζόμενους της αμερικανικής πρεσβείας. Συμπεριλαμβανομένου του Metin Topuz, ο οποίος συνελήθφη με κατηγορίες τρομοκρατίας την περασμένη Τετάρτη. Δηλαδή ως… γκιολενιστής.

“Το State Department βασίζεται σημαντικά στους τοπικούς υπαλλήλους του ανά τον κόσμο. Δεν θα μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας στο Sate Department χωρίς όλους αυτύς. Οι οποίοι είναι πολίτες άλλων χωρών και βοηθούν το State Department στις δραστηριότητές του”, συμπλήρωσε η Nauert.

Για να συνεχίσει: “Η Τουρκία συνέλαβε αυτή τη χρονιά δύο από τους τοπικούς μας υπαλλήλους σε διαφορετικές τοποθεσίες. Μετά προσήγαγε ένα τρίτο μέλος του επιτελείου μας το σαββατοκύριακο“.

Ερντογάν

Συσκέψεις επί συσκέψεων για Τραμπ

Όσο για το τι περιμένουν οι ΗΠΑ, σχετικά με τις συλλήψεις, η εκπρόσωπος του State Department δήλωσε: “Πιστεύω μια καλή αρχή θα ήταν να τους επιτρέψουν να έχουν πρόσβαση στους δικηγόρους τους”. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δει καμία απόδειξη για όσα κατηγορεί η Τουρκία τους συλληφθέντες.

Τέλος, η Nauert αποκάλυψε πως η διπλωματική κρίση των ΗΠΑ με την Τουρκία συζητήθηκε σε συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον και του υπουργού Άμυνας, Τζιμ Μάτις, με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Τραμπ

Ο… πυροσβέστης Γιλντιρίμ

Κι ενώ η διπλωματική κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας… μαίνεται, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέλαβε τον ρόλο του πυροσβέστη.

Αυτό που επιθυμούμε είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων θα επιστρέψουν σύντομα στην κανονικότητα. Ως Τουρκία, δεν θα εγκαταλείψουμε την κοινή λογική σε μια στιγμή που οι τοπικές και παγκόσμιες εντάσεις κλιμακώνονται“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με την hurriyetdailynews.com.

Πηγή: yenisafak.com
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις