Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

ΗΠΑ – Τουρκία στα «χαρακώματα» για το πραξικόπημα: «Εντελώς ψευδής ισχυρισμός»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Τουρκία κατάφερε να βάλει νέα… φωτιά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Πως; Μετά τη «βόμβα» του υπουργού των Εσωτερικών της, Σουλεϊμάν Σοϊλού πως η Ουάσιγκτον είναι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού άφησε πολλούς με το στόμα ανοιχτό όταν δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ πως οι ΗΠΑ διηύθυναν τους πραξικοπηματίες. Και φυσικά μια τέτοια δήλωση δεν θα έμενε αναπάντητη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αντίδραση δεν άργησε και ήρθε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, που χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας «εντελώς ψευδείς».

Click4more «Βόμβα» από Σοϊλού: Οι ΗΠΑ πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016 – Βολές και κατά Ευρώπης

Σε λακωνική ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτήρισε «ανυπόστατους και ανεύθυνους» τους «ισχυρισμούς πως οι ΗΠΑ ευθύνονταν» για τα αιματηρά γεγονότα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία.

Ο Νεντ Πράις έκρινε ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν συνάδουν με την ιδιότητα «του συμμάχου στο NATO και του στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ».

Η Ουάσινγκτον έχει διαψεύσει επανειλημμένα πως ήταν αναμεμιγμένη στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα και έχει απορρίψει τουρκικά αιτήματα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, φερόμενου ως «εγκεφάλου» του, που ζει στην Πενσιλβάνια, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δεν της προσκομίζει αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις