Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

ΗΠΑ: Χειροπέδες στον «Αφροκουβανό» ηγέτη των ακροδεξιών Proud Boys

ΗΠΑ: Χειροπέδες στον «Αφροκουβανό» ηγέτη των ακροδεξιών Proud Boys

Είναι υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, είναι γόνος μεταναστών, είναι και ηγέτης της ακροδεξιάς οργάνωσης που ονομάζεται Proud Boys. Είναι ο Ενρίκε Τάριο που του πέρασαν χειροπέδες λίγο πιρν από τη μεγάλη διαδήλωση κατά του Τζο Μπάιντεν.

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys συνελήφθη χθες (04.01.2021) στην Ουάσινγκτον, δυο μέρες πριν από τη διαδήλωση που ετοίμαζε η οργάνωση (σ.σ. αυτή που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλάκις αρνηθεί να καταδικάσει) κατά της κύρωσης από το Κογκρέσο της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Κάντε πίσω και περιμένετε (stand back and stand by)» είχε ζητήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο debate με τον Τζο Μπάιντεν πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, όταν (για πολλοστή φορά) του είχε ζητηθεί να καταδικάσει τη δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης.

Ο 36χρονος αρχηγός των Proud Boys Ενρίκε Τάριο συνελήφθη δυνάμει εντάλματος το οποίο εκκρεμούσε σε βάρος του για τη συμμετοχή του στην καταστροφή ενός πανό με το σύνθημα Black Lives Matter που ανήκε σε εκκλησία της Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στις 12 Δεκεμβρίου, όταν είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια.

Γεννημένος στη Μικρή Αβάνα, στο Μαϊάμι, ο Τάριο, που δηλώνει «Αφροκουβανός», κατηγορείται για καταστροφή περιουσίας της εκκλησίας των μεθοδιστών Asbury United, που έχει κυρίως Αφροαμερικανούς για ποίμνιο, καθώς μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσής του φέρονται να έκαψαν το πανό.

Σχηματίζεται εξάλλου δικογραφία σε βάρος του διότι είχε στην κατοχή του δυο γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας για τουφέκια εφόδου όταν συνελήφθη, κάτι που είναι παράνομο, διευκρίνισε η αστυνομία της Ουάσινγκτον.

Ο Ενρίκε Τάριο ενέχεται σε μια ακόμη υπόθεση, που αποκαλύφθηκε χθες: μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης Proud Boys κατηγορείται από την ιστορική εκκλησία Metropolitan AME, που επίσης έχει μέλη κυρίως Αφροαμερικανούς, ότι κατέστρεψε ένα δικό της πανό στα επεισόδια του περασμένου μήνα. Στη διαδήλωση εκείνη είχαν τραυματιστεί από μαχαίρια αρκετοί άνθρωποι, ενώ δεκάδες είχαν συλληφθεί.

«Η συμπεριφορά των Proud Boys στην Ουάσινγκτον τη 12η Δεκεμβρίου 2020 αποτελεί ένα νέο και επικίνδυνο κεφάλαιο στη μακρά και φρικιαστική ιστορία της βίας που ασκούν πλήθη λευκών οπαδών της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής εναντίον χώρων λατρείας των μαύρων», αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά της εκκλησίας.

Η σύλληψη του ηγέτη της ακροδεξιάς οργάνωσης καταγράφηκε την παραμονή των διήμερων κινητοποιήσεων στην Ουάσινγκτον σε ένδειξη υποστήριξης στον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στον ανυπόστατο ισχυρισμό του ότι εκείνος κέρδισε τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, όχι ο Τζο Μπάιντεν.

Η αστυνομία της Ουάσινγκτον έκανε σαφές ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια, ειδικά από πλευράς οργανώσεων όπως η Proud Boys, και προειδοποίησε πως όποιος οπλοφορεί στις διαδηλώσεις (όπως κάνουν συχνά τα μέλη της οργάνωσης) θα συλλαμβάνεται.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να υποκινήσει βία ή να εκφοβίσει τους πολίτες μας», τόνισε η Δημοκρατική δήμαρχος της πόλης Μιούριελ Μπάουζερ.

Πάνω από 300 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για να συνδράμουν την αστυνομία, την πυροσβεστική και τους τραυματιοφορείς αν παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τη διοίκησή της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις