Κόσμος

ΗΠΑ: Υψηλό δεκαετίας για τους θανάτους από μετεωρολογικές καταστροφές

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σχεδόν 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας μετεωρολογικών καταστροφών το 2021 στις ΗΠΑ, με εξαίρεση την Αλάσκα και τη Χαβάη, ένα επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί ξανά από το 2011, σύμφωνα με την έκθεση μια ομοσπονδιακής υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η χρονιά «έχει σημαδευτεί από ακραία καιρικά φαινόμενα στο σύνολο των ΗΠΑ, ιδίως μια ασυνήθιστη ζέστη» και «καταστροφικά μετεωρολογικά φαινόμενα», ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Ο απολογισμός των μετεωρολογικών καταστροφών στις 48 ηπειρωτικές πολιτείες και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον ανέρχεται σε 688 νεκρούς, ένας αριθμός υπερδιπλάσιος από εκείνον της προηγούμενης χρονιάς (262).

Η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για μια επικίνδυνη κλιματική αλλαγή που εκδηλώνεται με βιαιότερα μετεωρολογικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είκοσι φαινόμενα αυτού του είδους προκάλεσαν ζημιές ύψους 1 ή περισσοτέρων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, ήτοι ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός τόσο δαπανηρών φαινομένων, πίσω από το 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν 22 τέτοιου είδους φαινόμενα, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ.

Μεταξύ των καταστροφών, τέσσερις κυκλώνες, τρεις ανεμοστρόβιλοι, όπως επίσης πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές ή κύματα καύσωνα και ψύχους.

Τέτοιου είδους στατιστικά στοιχεία συνιστούν «μια επαναφορά στην πραγματικότητα», σχολίασε η Ρέιτσελ Κλίτους, οικονομολόγος της ομάδας Union of Concerned Scientists.

«Ο καταστροφικός απολογισμός και οι τραυματισμοί που προκλήθηκαν από αυτές τις ακραίες κλιματικές και μετεωρολογικές καταστροφές έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν σφοδρότερα τους έγχρωμους, εκείνους με χαμηλά εισοδήματα και τους πληθυσμούς που έχουν ήδη υποστεί πολλαπλές καταστροφές», εξηγεί η ίδια.

Καταστροφές δίχως τέλος στις ΗΠΑ…

Ένα πολικό ψύχος άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εκατομμύρια Αμερικανούς τον Φεβρουάριο, όταν μια χειμερινή καταιγίδα σάρωσε μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ, ακόμα κι έως το Μεξικό. Περισσότεροι από 20 θάνατοι καταγράφηκαν.

Τον Αύγουστο, ο κυκλώνας Άιντα έπληξε την αμερικανική ακτή του Κόλπου του Μεξικού, προκαλώντας πλημμύρες και διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα, βυθίζοντας στο σκοτάδι μεγάλα τμήματα της περιοχής. Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Το 2021 ήταν το τέταρτο πιο θερμό έτος στα 127 χρόνια που καταγράφονται οι θερμοκρασίες, με μια μέση θερμοκρασία 12,5 βαθμών Κελσίου για το σύνολο των ηπειρωτικών ΗΠΑ.

Ο μήνας Δεκέμβριος ήταν ο θερμότερος που έχει ποτέ καταγραφεί με τον υδράργυρο να ανέρχεται 3,7 βαθμούς υψηλότερα από τον μέσο όρο.

Η μέση θερμοκρασία το 2021 ήταν υψηλότερη κατά περίπου 1,3 βαθμό από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συμφωνία για άμεση ενεργειακή εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ
Λίγο νωρίτερα, ο Ζελένσκι, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις Τραμπ που πρότεινε να αποκτήσει νέο ηγέτη η Ουκρανία για να καταλήξουν σε συμφωνία, δήλωνε ότι θα κάνει εκλογές αν γίνει εκεχειρία 60 ημερών
ATTENTION: PHOTO MONTAGE: Following the announcement of new Ukraine talks, indications are mounting that Budapest is the site of a possible meeting between the presidents of Ukraine and Russia with Donald Trump. From left: Volodymyr Zelensky, Donald Trump, and Vladimir Putin. Photo by: Presidential Office of Ukraine/picture-alliance/dpa/AP Images 6
Politico: «Ο Πούτιν θα σας σύρει στον πόλεμο», προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ο πρώην ΥΠΕΞ της Ουκρανίας
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ουκρανία θα περάσει τον χειρότερο χειμώνα της μέχρι σήμερα, καθώς η Ρωσία στοχεύει τις υποδομές της χώρας σε μια προσπάθεια να κάμψει την αντίστασή της
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα
Χούθι προς αεροπορικές εταιρείες: Μην πετάτε προς τα αεροδρόμια της Σαουδικής Αραβίας
Διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και του Καναδά εξέδωσαν σχετικές προειδοποιήσεις προς τους πολίτες τους, συστήνοντάς τους να αποφεύγουν το αεροδρόμιο και τις γειτονικές περιοχές
Social Media
5