Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ιράκ – Δημοψήφισμα: Τρομακτικό ποσοστό οι Κούρδοι!

Ιράκ
Φωτογραφία: Reuters

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψήφισαν “ναι” για την ανεξαρτησία τους σε ποσοστό… 92%! Οι αντιδράσεις και η επόμενη μέρα στην πολύπαθη περιοχή.

Οι άνθρωποι που ζουν στο βόρειο Ιράκ έστειλαν ένα… ξεκάθαρο μήνυμα στο δημοψήφισμα! Οι Κούρδοι του Ιράκ ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας τους με ποσοστό 92%! Ένα δημοψήφισμα, βέβαια, αμφιλεγόμενο, το οποίο έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της χώρας.

Ιράκ

Οι διεργασίες μετά το δημοψήφισμα στο Ιράκ

Υπέρ της ανεξαρτησίας τάχθηκε το 92,73% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή. «Εκ των 3.305.925 ψηφοφόρων, το “ναι” συγκέντρωσε ποσοστό 92,73% και το “όχι” 7,27%» επισήμανε η επιτροπή διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 72,16%. Η ανακοίνωση ήρθε παρά το ότι έγινε μια καταγγελία της τελευταίας στιγμής από τον πρωθυπουργό της χώρας. Καταγγελία με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί το δημοψήφισμα.

Ο Haider al-Abadi προέτρεψε τους Κούρδους να μπουν σε διάλογο με την Βαγδάτη, “μέσα σε συνταγματικά πλαίσια”. Οι Κούρδοι ηγέτες, από την πλευρά τους, μοιάζουν ανυποχώρητοι. Τονίζουν πως αυτό το ισχυρότατο “ναι”, θα τους δώσει εντολή για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, αλλά και τις γειτονικές χώρες.

Παράλληλα, το Κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρατάξει στρατεύματα στην -πλούσια σε πετρέλαιο- περιοχή Kirkuk. Επίσης το ίδιο και σε άλλες περιοχές, των οποίων τον έλεγχο έχουν οι κουρδικές δυνάμεις.

Οι Πεσμεργκά, οι Κούρδοι μαχητές δηλαδή, πήραν τον έλεγχο της Kirkuk. Πρόκειται για περιοχή στην οποία κατοικούν άνθρωποι με πολλές διαφορετικές εθνικότητες. Τον έλεγχό της ανέκτησαν όταν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σάρωσαν το βόρειο Ιράκ το 2004. Τότε, δηλαδή, που ο ιρακινός στρατός κατέρρευσε…

Ιράκ

Πηγή: www.bbc.com
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις