Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ιράκ: Έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση και το Ιράν – Γεμίζουν πτώματα οι δρόμοι

Ιράκ: Έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση και το Ιράν – Γεμίζουν πτώματα οι δρόμοι

Έτοιμο να… συνδράμει και να επέμβει στο Ιράκ είναι το Ιράν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Χασντ αλ Σάαμπι, μιας ισχυρής πολιτοφυλακής όπου κυριαρχούν σιίτες και που πρόσκεινται στο Ιράν.

Καταγγέλλοντας τους «συνωμότες», ο Φάλεχ αλ Φαγιάντ προειδοποίησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βαγδάτη ότι η Χασντ επιθυμεί «την πτώση της διαφθοράς και όχι την πτώση του καθεστώτος», απαντώντας σε ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της Χασντ αλ Σάαμπι, η οποία σε μεγάλο μέρος της έχει απορροφηθεί από τον τακτικό στρατό του Ιράκ, επεσήμανε εξάλλου ότι «γνωρίζει ποιος κρύβεται πίσω από τις διαδηλώσεις» και «ποιος σχεδιάζει την πτώση του καθεστώτος», ένα σχέδιο το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο «έχει αποτύχει».

«Θα τιμωρηθούν», υπογράμμισε.

Λίγο νωρίτερα ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ είχε καταγγείλει στον λογαριασμό του στο Twitter «τη συνωμοσία» που έχουν εξυφάνει «οι εχθροί» για «να σπείρουν τη διχόνοια» μεταξύ της χώρας του και του Ιράκ. Όμως προειδοποίησε ότι «απέτυχαν και η συνωμοσία τους δεν θα έχει αποτέλεσμα».

Εξάλλου το Ιράν κάλεσε τον ιρακινό λαό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Αλί Ραμπιεΐ.

“Το Ιράν θα είναι πάντα στο πλευρό της Ιρακινής κυβέρνησης”

«Το Ιράν θα στέκεται πάντα στο πλευρό του ιρακινού έθνους και της ιρακινής κυβέρνησης. Τους καλούμε να διατηρήσουν την ενότητα και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», επεσήμανε.

Το κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ιράκ αποτελεί τη σημαντικότερη δοκιμασία για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι που κλείνει έναν χρόνο διακυβέρνησης.

Κάποιοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι υποκινούν τις ταραχές στο Ιράκ. Μάλιστα Ιρακινός ιεροκήρυκας κατήγγειλε την Παρασκευή ότι οι ταραχές σχεδιάστηκαν από τους μακροχρόνιους εχθρούς της Τεχεράνης με στόχο να διαταράξουν το ετήσιο προσκύνημα των σιιτών που θα πραγματοποιηθεί στο Ιράκ αυτό τον μήνα.

Ο Ραμπιεΐ πρόσθεσε εξάλλου ότι το Ιράν θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να αμβλυνθεί η ένταση στον Κόλπο, βελτιώνοντας τις σχέσεις του με τους άραβες γείτονές του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις