Κόσμος

Ιράκ: Φεύγουν άρον – άρον οι Κινέζοι από κοιτάσματα πετρελαίου!

Ορατές πλέον οι συνέπειες για την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου από τις εξελίξεις στο Ιράκ και στο Ιράν. Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Μέση Ανατολή. Απομάκρυναν ήδη 20 εργαζόμενους από κοίτασμα οι Κινέζοι. Οδηγίες και από την Μαλαισία για να απομακρυνθούν αν χρειαστεί 162 εργαζόμενοι.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον κλάδο της διαχείρισης πετρελαϊκών κοιτασμάτων την ώρα που κορυφώνεται η ένταση στην Μέση Ανατολή! Με το Ιράκ να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στη Μέση Ανατολή μετά τη Σαουδική Αραβία, αντλώντας περίπου 4,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μεγάλες χώρες που διαχειρίζονται τα κοιτάσματα όπως η Κίνα φοβούνται ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και έτσι απομακρύνουν το προσωπικό τους!

Η China National Petroleum Corp (CNPC), κορυφαίος επενδυτής στο ιρακινό πετρέλαιο, έχει απομακρύνει περίπου 20 εργαζομένους από το κοίτασμα Δυτική Κούρνα-1 που διαχειρίζεται η αμερικανική Exxon Mobil λόγω της έντασης στην περιοχή, δήλωσε πηγή από την εταιρία με γνώση του θέματος. Η CNPC προχώρησε στην κίνηση αυτή την Κυριακή ύστερα από την δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανικό χτύπημα στο Ιράκ, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι η κρατική εταιρία έχει διατηρήσει στις θέσεις τους το προσωπικό σε δύο άλλα κοιτάσματα.

Click4More Πρόεδρος ΟΠΕΚ σε Τραμπ: Σταθερή η αγορά πετρελαίου αλλά μαζέψου

«Η CNPC απομάκρυνε το προσωπικό της από τη Δυτική Κούρνα στις 5 Ιανουαρίου ύστερα από οδηγίες της Exxon καθώς αυτοί είναι οι διαχειριστές αμέσως μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί», δήλωσε η πηγή.

Η επιδείνωση της κατάστασης για την ασφάλεια δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο για τις ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο πετρελαίου και αερίου της χώρας. Η CNPC κράτησε περίπου 60 εργαζομένους στο κοίτασμα Ρουμάιλα, που διαχειρίζεται σε κοινοπραξία με τη BP, καθώς και μια ομάδα περίπου 100 ανθρώπων στο κοίτασμα Χαλφάγια, δήλωσε η πηγή.

«Οι ομάδες στη Ρουμάιλα και τη Χαλφάγια ενημερώνουν τα κεντρικά για την κατάσταση της ασφάλειας σε καθημερινή βάση. Προς το παρόν δεν υπάρχει σχέδιο για εκκένωση», είπε η πηγή.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας δήλωσε ότι υπάρχουν 162 Μαλαισιανοί στο Ιράκ, στην πλειονότητά του εργαζόμενοι της κρατικής εταιρίας πετρελαίου και αερίου Petronas, και ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση. «Έχουμε δώσει οδηγίες στις κοντινές πρεσβείες να είναι προετοιμασμένες εάν υπάρξει ανάγκη για εκκένωση», δήλωσε ο Σαϊφουντίν Αμπντουλάχ σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της χώρας Κουάλα Λουμπούρ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Γαλλία ζητά να συμπεριληφθούν οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν στην λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις
Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες» εάν η ΕΕ αποφασίσει να καταχωρήσει τους Φρουρούς στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων
Εμανουέλ Μακρόν
Το Ιράν είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» αλλά δεν αποκλείει διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε σήμερα ότι συνολικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκονται 10 αμερικανικά πολεμικά σκάφη, μεταξύ των οποίων και το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν»
Ιράν
Μετέωρη η «αποκλιμάκωση» που υποσχέθηκε ο Τραμπ στη Μινεάπολη - «Ο δήμαρχος Φρέι παίζει με τη φωτιά»
Ο Τζέικομπ Φρέι είχε δηλώσει ότι «δεν θα εφαρμόσει τους ομοσπονδιακούς νόμους περί μετανάστευσης» με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντά ότι «η δήλωση αποτελεί πολύ σοβαρή παραβίαση του νόμου»
Διαδηλωτές συμμετέχουν σε διαμαρτυρία για τον θανάσιμο πυροβολισμό του Alex Pretti από ομοσπονδιακούς πράκτορες μετανάστευσης στο Μινεάπολις
Σε δίκη δύο Γάλλοι streamers για τον θάνατο ενός 46χρονου σε live μετάδοση – Έκαναν βίντεο με βασανισμούς και ωμή βία
Η έρευνα ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη βίντεο όπου το θύμα δεχόταν προσβολές και χτυπήματα, τον απειλούσαν σε ζωντανή μετάδοση, στο κανάλι του, το οποίο είχε συγκεντρώσει σχεδόν 200.000 ακολούθους
Ο 46χρονος Ζαν Πορμανόβ