Κόσμος

Ιράκ: Τουλάχιστον 13 νεκροί από τα πλήγματα του Ιράν εναντίον της ένοπλης ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης

Νεκροί βρέθηκαν 13 άνθρωποι και σχεδόν εξήντα τραυματίστηκαν από τα ιρανικά πλήγματα χθες (28.09.2022) στο ιρακινό Κουρδιστάν εναντίον ένοπλων οργανώσεων της κουρδικής αντιπολίτευσης του Ιράν.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ και οι αρχές στην αυτόνομη ιρακινή επαρχία του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, καταδίκασαν τα πλήγματα από πυραύλους που ήταν – σύμφωνα με τη Βαγδάτη – «φορτωμένα με εκρηκτικά».

Οι βομβαρδισμοί αυτοί, την ευθύνη για τους οποίους ανέλαβε η Τεχεράνη, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν «13 άνθρωποι – ανάμεσά τους έγκυος – και να τραυματιστούν ακόμα 58, στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών κάτω των δέκα ετών. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν μάλιστα, έκανε λόγο για «πάνω από 70» πλήγματα, με «βαλλιστικούς πυραύλους».

Σε νοσοκομείο της Αρμπίλ, της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιφέρειας, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε άνδρες, τους περισσότερους με στρατιωτικές στολές, να μεταφέρονται με φορεία αιμόφυρτοι.

TZ  RCFQWA RTRMADP  IRAN IRAQ SECURITY

 

Τραυματίστηκαν επίσης τρεις δημοσιογράφοι ιρακινού κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού.

Στο ιρακινό Κουρδιστάν έχουν καταφύγει διάφορες οργανώσεις της ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης που είχαν συμμετάσχει σε ένοπλη εξέγερση εναντίον της Τεχεράνης, αν και τα τελευταία χρόνια η δράση τους έχει ατονήσει.

Τα πλήγματα και οι αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις 

Τα πλήγματα προκάλεσαν ζημιές και κατέστρεψαν κτίρια στον τομέα της Ζαργκουέζ, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από τη Σουλεϊμανίγια, όπου βρίσκονται τα γραφεία αρκετών αριστερών ιρανικών κουρδικών παρατάξεων.

Η περιοχή Σεράβα, νότια της Αρμπίλ, επίσης μπήκε στο στόχαστρο. «Γραφεία του Κόμματος για την Ελευθερία του Κουρδιστάν έγιναν στόχος ιρανικών βομβαρδισμών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος αυτού του κινήματος της ιρανικής αντιπολίτευσης, ο Χουσέιν Γιαζντάν.

TZ  RCCQWRWV RTRMADP  IRAN IRAQ SECURITY

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Ιράν, μια από τις οργανώσεις στο στόχαστρο των πληγμάτων στην περιοχή Κοϊσιντζάκ, έκανε λόγο για δύο θανάτους στις τάξεις του.

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις συνεχιζόμενες επιθέσεις που προκαλούν τον θάνατο αμάχων», τόνισε η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η Βαγδάτη θα καλέσει σήμερα τον πρεσβευτή του Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για τις επιθέσεις, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηλίτευσε τις «ξεδιάντροπες επιθέσεις» εναντίον της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ. Η Βρετανία από την πλευρά της, ζήτησε από την Τεχεράνη να «σταματήσει τους τυφλούς βομβαρδισμούς» στο Κουρδιστάν και αυτή της Γερμανίας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κλιμάκωση.

Κατάρριψη της «απειλής» από τις ΗΠΑ

Η λεγόμενη κεντρική διοίκηση, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, από την πλευρά της έκανε λόγο χθες περί κατάρριψης ιρανικού drone που κατευθυνόταν προς την Αρμπίλ και «έμοιαζε να εγείρει απειλή» για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή, που αναπτύχθηκαν εκεί στο πλαίσιο αντιτζιχαντιστικών επιχειρήσεων.

TZ  RCCQWDTBVU RTRMADP  IRAN IRAQ SECURITY

Στο Ιράν, η κρατική τηλεόραση ανέφερε πως χερσαία στρατεύματα των Φρουρών της Επανάστασης «έπληξαν αρχηγεία αυτονομιστών τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ με πυραύλους ακριβείας και drones».

Οι βομβαρδισμοί καταγράφηκαν εν μέσω κλίματος έντασης στο Ιράν, όπου γίνονται καθημερινά νυχτερινές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, με αξιωματούχους στην Τεχεράνη να συνδέουν τους βομβαρδισμούς με τις «ταραχές» στο Ιράν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: «Οι ΗΠΑ έχουν “βουλιάξει” στον πόλεμο, ψάχνουν να σώσουν τα προσχήματα» – «Θρίλερ» με τις διαπραγματεύσεις στο Πακιστάν
Μέσω των Πακιστανών αξιωματούχων οι «συνομιλίες» ΗΠΑ και Ιράν - Εντός των επόμενων ωρών φτάνουν στο Ισλαμαμπάντ Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ
Τεχεράνη
Ολονύχτιο σφυροκόπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία με νεκρούς και τραυματίες - Θραύσματα drones έπεσαν στη Ρουμανία
Πάνω από 660 drones και πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας - Ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε σπίτι στη Ρουμανία από τα θραύσματα του ρωσικού drone
REUTERS
NYT: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ παραμένει τραυματισμένος και κλεισμένος σε καταφύγιο – Τον φροντίζει προσωπικά ο Πεζεσκιάν
Φέρεται πως έχει κάνει ήδη πάνω από 4 χειρουργεία και αναμένεται να προχωρήσει σε πλαστική και τοποθέτηση προσθετικού μέλους - Για την ασφάλειά του, έχει μοιράσει ευθύνες και αρμοδιότητες σε κορυφαίους στρατηγούς
Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση με Αμερικανούς απεσταλμένους στο Πακιστάν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σε ανάρτησή του έγραψε ότι θα επισκεφθεί το Πακιστάν, το Ομάν και τη Ρωσία, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για επαφές του με Γουίτκοφ και Κούσνερ
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί