Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιράκ: Τουλάχιστον 13 νεκροί από τα πλήγματα του Ιράν εναντίον της ένοπλης ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης

Ιράκ: Τουλάχιστον 13 νεκροί από τα πλήγματα του Ιράν εναντίον της ένοπλης ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης
Reuters

Νεκροί βρέθηκαν 13 άνθρωποι και σχεδόν εξήντα τραυματίστηκαν από τα ιρανικά πλήγματα χθες (28.09.2022) στο ιρακινό Κουρδιστάν εναντίον ένοπλων οργανώσεων της κουρδικής αντιπολίτευσης του Ιράν.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ και οι αρχές στην αυτόνομη ιρακινή επαρχία του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, καταδίκασαν τα πλήγματα από πυραύλους που ήταν – σύμφωνα με τη Βαγδάτη – «φορτωμένα με εκρηκτικά».

Οι βομβαρδισμοί αυτοί, την ευθύνη για τους οποίους ανέλαβε η Τεχεράνη, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν «13 άνθρωποι – ανάμεσά τους έγκυος – και να τραυματιστούν ακόμα 58, στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών κάτω των δέκα ετών. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν μάλιστα, έκανε λόγο για «πάνω από 70» πλήγματα, με «βαλλιστικούς πυραύλους».

Σε νοσοκομείο της Αρμπίλ, της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιφέρειας, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε άνδρες, τους περισσότερους με στρατιωτικές στολές, να μεταφέρονται με φορεία αιμόφυρτοι.

 

Τραυματίστηκαν επίσης τρεις δημοσιογράφοι ιρακινού κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού.

Στο ιρακινό Κουρδιστάν έχουν καταφύγει διάφορες οργανώσεις της ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης που είχαν συμμετάσχει σε ένοπλη εξέγερση εναντίον της Τεχεράνης, αν και τα τελευταία χρόνια η δράση τους έχει ατονήσει.

Τα πλήγματα και οι αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις 

Τα πλήγματα προκάλεσαν ζημιές και κατέστρεψαν κτίρια στον τομέα της Ζαργκουέζ, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από τη Σουλεϊμανίγια, όπου βρίσκονται τα γραφεία αρκετών αριστερών ιρανικών κουρδικών παρατάξεων.

Η περιοχή Σεράβα, νότια της Αρμπίλ, επίσης μπήκε στο στόχαστρο. «Γραφεία του Κόμματος για την Ελευθερία του Κουρδιστάν έγιναν στόχος ιρανικών βομβαρδισμών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος αυτού του κινήματος της ιρανικής αντιπολίτευσης, ο Χουσέιν Γιαζντάν.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Ιράν, μια από τις οργανώσεις στο στόχαστρο των πληγμάτων στην περιοχή Κοϊσιντζάκ, έκανε λόγο για δύο θανάτους στις τάξεις του.

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις συνεχιζόμενες επιθέσεις που προκαλούν τον θάνατο αμάχων», τόνισε η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η Βαγδάτη θα καλέσει σήμερα τον πρεσβευτή του Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για τις επιθέσεις, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηλίτευσε τις «ξεδιάντροπες επιθέσεις» εναντίον της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ. Η Βρετανία από την πλευρά της, ζήτησε από την Τεχεράνη να «σταματήσει τους τυφλούς βομβαρδισμούς» στο Κουρδιστάν και αυτή της Γερμανίας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κλιμάκωση.

Κατάρριψη της «απειλής» από τις ΗΠΑ

Η λεγόμενη κεντρική διοίκηση, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, από την πλευρά της έκανε λόγο χθες περί κατάρριψης ιρανικού drone που κατευθυνόταν προς την Αρμπίλ και «έμοιαζε να εγείρει απειλή» για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή, που αναπτύχθηκαν εκεί στο πλαίσιο αντιτζιχαντιστικών επιχειρήσεων.

Στο Ιράν, η κρατική τηλεόραση ανέφερε πως χερσαία στρατεύματα των Φρουρών της Επανάστασης «έπληξαν αρχηγεία αυτονομιστών τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ με πυραύλους ακριβείας και drones».

Οι βομβαρδισμοί καταγράφηκαν εν μέσω κλίματος έντασης στο Ιράν, όπου γίνονται καθημερινά νυχτερινές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, με αξιωματούχους στην Τεχεράνη να συνδέουν τους βομβαρδισμούς με τις «ταραχές» στο Ιράν.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις