Κόσμος

Ιράν: Αφέθηκε ελεύθερη λόγω «προβλημάτων υγείας» η 22χρονη φοιτήτρια – σύμβολο που περπάτησε γυμνή στους δρόμους

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ahoo Daryaei, η 22χρονη φοιτήτρια που έγινε σύμβολο καθώς βρήκε το θάρρος να περπατήσει μόνο με τα εσώρουχά της σε δρόμους της Τεχεράνης για να διαμαρτυρηθεί για το χιτζάμπ, φέρεται πως βγήκε από το ψυχιατρείο που κρατούνταν και δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις, αναφέρουν οι αρχές του Ιράν.

Η σοβαρή περιπέτεια για την φοιτήτρια Ahoo Daryaei ξεκίνησε όταν στις 2 Νοεμβρίου περπάτησε έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης μόνο με τα εσώρουχά της με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για τον αυστηρό ισλαμικό νόμο ενδυμασίας του Ιράν.

Αμέσως την συνέλαβαν οι αρχές, μία κίνηση που προκάλεσε ανησυχία σε όλον τον κόσμο καθώς κανείς δεν γνώριζε που την είχαν μεταφέρει. Οι αρχές του Ιράν όμως έβαλαν τέλος στην αγωνία των δικών της καθώς την άφησαν να φύγει από το ψυχιατρείο που κρατούνταν.

Οι δικαστικές αρχές του Ιράν, σύμφωνα με το BBC, ανακοίνωσαν πως η φοιτήτρια είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και επέστρεψε στην οικογένειά της (λόγω αυτών) ενώ δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τον αυστηρό νόμο της πατρίδας της.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι στάλθηκε στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι ήταν άρρωστη, παραδόθηκε στην οικογένειά της και δεν έχει ασκηθεί κάποια κατηγορία εναντίον της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας, Asghar Jahangir, σύμφωνα με το BBC.

Η γενναία Daryaei, με αυτή την τολμηρή κίνηση έγινε viral στα social media και έγινε σύμβολο για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλον τον κόσμο και ειδικά στο Ιράν, μία χώρα στην οποία οι γυναίκες δεν ζουν ελεύθερα και ταλαιπωρούνται από τους αυστηρούς νόμους.

Όλος ο κόσμος στο πλευρό της φοιτήτριας

Η σύλληψη της Daryaei προκάλεσε έντονες και παγκόσμιες αντιδράσεις. Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή της, ακτιβιστές, οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και φοιτητές κατέκριναν το περιστατικό με όποιον τρόπο μπορούσαν.

foititria iran rΔιαμαρτυρία στη Γαλλία για την απελευθέρωση της Ιρανής φοιτήτριας – Φωτογραφία Reuters

foititria iran rΜία γυναίκα διαδηλώνει με τα εσώρουχά της στη Γαλλία για την απελευθέρωση της Ιρανής φοιτήτριας – Φωτογραφία Reuters

Γυναίκες από όλον τον κόσμο, διαδήλωσαν στις πατρίδες τους, κρατώντας στα χέρια τους την «ιστορική» φωτογραφία όπου αποτυπώθηκε η φοιτήτρια να περπατά μόνο με τα εσώρουχά της ενώ έχει τυλιγμένα τα χέρια γύρω από το στήθος της.

Οι αρχές του Ιράν μετά τη σύλληψη είχαν δηλώσει ότι η Daryaei μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική, ενώ η φοιτητική οργάνωση που δημοσίευσε το βίντεο ανέφερε ότι η γυναίκα διαπληκτίστηκε με τους αστυνομικούς επειδή δεν φορούσε τη μαντήλα της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αρχηγός ισραηλινού κόμματος μηνύει την σύζυγο του Νετανιάχου για δυσφήμιση: Τον κατηγορεί ότι γνώριζε για την επίθεση της Χαμάς το 2023
Ο Γιαΐρ Γκολάν, αρχηγός των Δημοκρατικών, απαντώντας στις δηλώσεις της Σάρα Νετανιάχου, υπέβαλε μήνυση για δυσφήμιση και υποκίνηση σε βία, καταγγέλλοντας «θεωρίες συνωμοσίας που επινοήθηκαν από σκοτεινότερα μυαλά»
Μπέντζαμιν και Σάρα Νετανιάχου
Οι κυρώσεις της Βρετανίας για τους εβραϊκούς οικισμούς θα μπορούσαν να είναι «δώρο» για την κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ
Πώς τα μέτρα του Λονδίνου στο εμπόριο με τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «μπούμερανγκ» και να ευνοήσει την δεξιά στο Ισραήλ
Προξενείο Βρετανίας στην Ιερουσαλήμ
Υεμένη: Οι Χούθι κατέλαβαν την πόλη Μούχα και προελαύνουν προς το στενό του Μπαμπ ελ Μάντεμπ
Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες οδούς για την εξαγωγή αργού πετρελαίου από τον Κόλπο προς τη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ ή του αγωγού SUMED στις ακτές της Αιγύπτου
Οι Χούθι