Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιράν: “Αλήτης” ο Τραμπ!

Τραμπ
Φωτογραφία: Reuters

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, είπε “αλήτη” τον αμερικανό ομόλοφό του, Ντόναλντ Τραμπ! Και μάλιστα στα Ηνωμένα Έθνη!

Το Ιράν σέβεται τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα που υπέγραψε με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015. Αλλά θα αντιδράσει με «αποφασιστικότητα» σε οποιαδήποτε παραβίαση της συνθήκης αυτής. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Και είχε κι ένα… καρφί γα τον Τραμπ!

Το έμμεση “καρφί” για Τραμπ!

«Δεν έχουμε εξαπατήσει κανέναν, δεν έχουμε υπάρξει ανέντιμοι» στην εφαρμογή της συμφωνίας, τόνισε ο Ροχανί. Σημειώνοντας όμως ότι η Τεχεράνη «θα απαντήσει με αποφασιστικότητα» σε οποιαδήποτε παραβίαση της.

«Θα είναι κρίμα αν η συμφωνία διαλυθεί από νέους αλήτες στη διεθνή πολιτική». Και κάπως έτσι έκανε μια έμμεση μεν, αρκετά προσβλητική δε, αναφορά κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η συνθήκη ανήκει στη διεθνή κοινότητα και όχι σε μία ή δύο χώρες», πρόσθεσε.

Αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επικυρώσει, στα μέσα Οκτωβρίου, ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα έχει στη διάθεσή του διάστημα 60 ημερών για να αποφασίσει αν θα επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία αυτή.

Τραμπ

Ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η Τεχεράνη είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια στην περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη.

«Παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες στις οποίες έχει δεσμευτεί, η νέα αμερικανική κυβέρνηση καταστρέφει την ίδια της την αξιοπιστία και υπονομεύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας προς την ίδια», κατέληξε ο Ιρανός πρόεδρος.

“Χάσιμο χρόνου” οι συζητήσεις!

Ο Ιρανός πρόεδρος απέκλεισε επίσης οποιεσδήποτε εκ νέου συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (JCPOA). Σημείωσε ότι συζητήσεις με μια χώρα που «περιφρονεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις» θα αποτελούσαν «χάσιμο χρόνου».

Η Τεχεράνη έχει «διαφορετικές επιλογές» στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει να αποχωρήσει από τη JCPOA, όπως έχει υπαινιχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Δεν διευκρίνισε εντούτοις ποιες είναι αυτές…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις